Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Phaedra Staels maakt het mooiste beeld van het campusleven in Brugge

Brugge, studentenstadGeplaatst door franky demon 22 mrt, 2018 09:31:23

Studenten uit het hoger onderwijs in Brugge werden de voorbije maand uitgedaagd om deel te nemen aan de zevende editie van de fotowedstrijd van Brugge Studentenstad. Als thema werd dit jaar gekozen voor het campusleven. We zijn benieuwd naar wat er achter de muren van de hogeschoolcampus leeft en speelt.

Op 19 februari werd het startschot voor de wedstrijd gegeven. Inzendingen waren welkom tot en met 12 maart. Alle ingestuurde foto’s verschenen op de facebook-pagina van ‘Brugge Leeft’, waar liefhebbers hun favoriete foto’s konden “liken”. De wedstrijd leefde onder de studenten. 35 studenten reageerden enthousiast en stuurden in totaal 81 foto’s in. Dat zijn er 4 meer dan vorig jaar. Een succes dus!

Geen wedstrijd zonder winnaars. Uit de foto’s werden drie verdiende laureaten gekozen. De foto’s verdwijnen niet zomaar in een archief. Alle foto’s worden in de maanden april en mei tentoongesteld op de campussen van de Brugse hogescholen.

Een jury, bestaande uit medewerkers van de studentenvoorzieningen van de hogescholen en de stad Brugge gaven elk hun favorieten aan en cartoonist Marec pikte er de drie winnaars uit en plaatste ze in volgorde.

- De derde plaats gaat naar Ruben Farkas uit Howest. Hij wint een Fnac-bon van 150 euro.

- De tweede plaats is voor Kaat Van Welden uit KU Leuven campus Brugge. Ook zij wint een Fnac-bon ter waarde van 150 euro.

- De eerste prijs gaat ten slotte naar Phaedra Staels, eveneens uit Howest. Phaedra maakte een mooie zwart-wit impressie van het campusleven. De blik van de student verraadt interesse in de toekomst en wat die brengen zal. Technisch gezien is haar foto ook de beste. Zij wint een Fnac-bon ter waarde van 150 euro en haar foto wordt hét campagnebeeld van Brugge Studentenstad. Phaedra dingde vorig jaar al mee naar de hoofdprijs, maar moest zich dan tevreden stellen met de publieksprijs.

Dit jaar komt de winnaar van de publieksprijs uit het Europacollege. Alberto Armero Estruch haalde met zijn foto maar liefst 537 likes voor zijn knap geschoten beeld. Van Brugge Studentenstad krijgt hij een verrassingspakket met gezelschapsspellen.

Speciale dank gaat uit aan allen die aan dit project hebben meegewerkt: Howest, VIVES, KU Leuven, Europacollege, Vesaliusinstituut, Zowe, en Brugge Leeft.

Proficiat aan alle winnaars!  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post532

Evenementen voor iedereen

AlgemeenGeplaatst door franky demon 21 mrt, 2018 12:01:16

Mijn nieuwe nieuwsbrief 'evenementen voor iedereen' is er. Klik hier om de nieuwsbrief te lezen.


  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post531

Nieuw cohousingproject Eikenberg op Sint-Kruis

Assebroek en Sint-KruisGeplaatst door franky demon 20 mrt, 2018 17:45:07

In de stadsrand van Brugge, meer specifiek op Sint-Kruis, zal een nieuw cohousingproject gebouwd worden, ter hoogte van Eikenberg 27. Hiermee zet Cohousing Eikenberg, een groep van bouwheren en -vrouwen die wil samenhuizen, een belangrijke stap naar hun woondroom en de woongemeenschap die ze willen vormen.

Het project omvat een terrein van 4100m² waarop men 18 wooneenheden wil realiseren voor een mix van jong en oud, gezinnen, alleenstaanden en mensen met een zorgvraag. De woningen worden gebouwd in een gemeenschappelijke en gedeelde tuin. Deze omvat een meer ingesloten deel waarrond de woningen liggen en een bebost stuk van 1200 m² aan de westkant. Naast de tuin zullen de bewoners ook aan de straatkant een gemeenschappelijk paviljoen delen met multifunctionele zaaltjes, keuken, logeerkamers, een wasplaats, atelier en fietsenberging.

De wooneenheden zijn verdeeld over 4 woonblokken. De blokken zijn genoemd naar de windrichtingen. Een eerste blok (NOORD) bestaat uit de bestaande woning aan de straat, die geïsoleerd wordt aan de buitenzijde en afgewerkt wordt met een nieuwe gevelsteen. Het dak wordt vervangen door een nieuw hellend dak dat als groendak afgewerkt wordt. Tegen deze woning wordt aan de achterzijde een nieuw gebouw opgetrokken als gemeenschappelijk paviljoen (gemeenschappelijke keuken en leefruimte, logeerkamers …). Een tweede blok (WEST), is het grootste van de 4 blokken en omvat 8 wooneenheden (2 grondgebonden woningen en 6 appartementen). Een derde blok (ZUID) omvat 3 wooneenheden (1 grondgebonden wooneenheid en 2 appartementen). Een vierde blok (OOST) omvat 5 wooneenheden (2 grondgebonden wooneenheden en 3 appartementen).

De omgeving rond de gebouwen wordt aangelegd als gemeenschappelijke tuin/buitenruimte. De gebouwen oost, zuid en west zijn gegroepeerd rond een centraal plein, het gebouw noord bevindt zich aan de straat. Tussen noord en west wordt een zwemvijver aangelegd. Verspreid over deze buitenruimte worden in totaal 19 parkeerplaatsen aangelegd. De twee bestaande garages worden vervangen door open parkeerplaatsen. De bestaande oprit langsheen de oostelijke perceelsgrens wordt als hoofdtoegang aangelegd. Er komen 7 gegroepeerde parkeerplaatsen langs deze oprit ter hoogte van de ingang. De resterende 10 parkeerplaatsen worden ten noorden en ten oosten van blok oost ingericht. Het gaat om 3 dubbele garages en 4 parkeerplaatsen in open lucht. Er worden 5 overdekte fietsenstallingen voor in totaal 51 fietsen gekoppeld aan de gebouwen.

Het project wil ecologisch zijn in de manier waarop er zal samen gehuisd worden en zuiniger wordt omgegaan met ruimte door bepaalde voorzieningen te delen, maar maakt ook doorgedreven keuzes naar energieverbruik, materiaalkeuze, groendaken, gevelbegroeiing, …

Cohousing is een relatief recent fenomeen. Door apart ‘samen’ te huizen met gebruik van een aantal gemeenschappelijke voorzieningen, kan men compacter bouwen en zuiniger omgaan met de beschikbare ruimte. Dit principe is een belangrijk aspect van een duurzame ruimtelijke ordening.Foto's: Stefaan Reuse

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post530

Buitenspeeldag breidt uit naar 13 locaties in Brugge!

JeugdGeplaatst door franky demon 20 mrt, 2018 09:34:40

Brugge mag opnieuw een buitenspeeldag verwachten op woensdag 18 april 2018. De buitenspeeldag dichter bij kinderen en jongeren brengen is een succes. Dit jaar zetten we in op maar liefst 13 locaties. Samen met onze partners zorgen we voor een nog leukere buitenspeeldag dicht bij je thuis. We willen in kader van een kind- en jeugdvriendelijke stad echt iedereen laten buitenspelen met dit gratis aanbod!

Het is ons doel om kinderen en ouders de speelruimte dichtbij hun buurt laten ontdekken en nog meer kinderen een leuke namiddag bezorgen! Dit doen we door op alle locaties een uitgebreid aanbod met diverse activiteiten (van springkastelen tot avontuurspelen) aan te bieden. Op ieder plein voorzien we ook activiteiten voor de allerkleinsten, want jong geleerd is oud gedaan!

We brengen de buitenspeeldag dus echt naar de buurt. Een doelstelling die we enkel kunnen bereiken dankzij de vele partners die zich met ons inzetten om de buitenspeeldag een succes te maken. We vinden we het enorm belangrijk dat we met ons aanbod tot bij de kinderen komen en daar past dit concept perfect in.

Ik wil ook een speciale dankjewel richten aan de studenten haarzorg en schoonheidszorgen van KTA Brugge die op onze locaties paraat staan met hun grime en gekke kapselstand op 11 locaties.

De 13 locaties zijn:

Assebroek:
Hoeve Hangerijn in samenwerking met vzw ‘t Schuurke
Sportpark Daverlo in samenwerking met sport- eet- en leescafé Daverlo + kinderwerking ‘t Ravotterke

Centrum Brugge
Koningin Astridpark in samenwerking met jeugddienst Brugge

Lissewege
Kinderwerking De Kikker 3 stelt zijn deuren open voor alle enthousiastelingen

Sint-Andries:
Speelplein Hermitage in samenwerking met buurtsport
Speelplein Paul Gilsonstraat - Frans Gevaertstraat in samenwerking met jeugdatelier Oranje

Sint-Jozef:
Gandhiplein in samenwerking met kinderwerking Sint-Jozef

Sint-Kruis:
Speelplein De Tandem: Kinderwerking Rinkelbel

Sint-Michiels

Park de Rode Poort (Bosje van de Baron) in samenwerking met kinderwerking De Paddestoel

Sint-Pieters

Speelbos Duivekeetbos in samenwerking met jeugddienst
Sportpark Tempelhof in samenwerking met buurtsport

Zeebrugge

Sportpark De Landdijk in samenwerking met kinderwerking De ZOCjes

Ook enkele kinderopvanginitiatieven
zetten zich die dag in om met hun kinderen een leuke buitenspeeldag te organiseren! Blydhove Nono, IBO Kakelbont Sint-Michiels (MOK), IBO Kakelbont Sint-Andries (AKK),IBO Kakelbont Het Noordveld Sint-Andries (ANS), CKG Sint-Clara.

Kortom: De buitenspeeldag is het ideale moment om samen met de kinderen te genieten van het gezellig samen buiten zijn. Een dikke dankjewel aan al onze partners, die de kinderen en hun ouders met open armen verwelkomen op één of meerdere van de 13 locaties. Zo kunnen de kinderen een ganse namiddag buiten ravotten en spelen, aangezien de Vlaamse TV-zenders niet zullen uitzenden. Ik ben ervan overtuigd dat we op deze namiddag enkel gelukkige gezichtjes zullen zien in en rond Brugge.

Als schepen van jeugd kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk buitenspelen wel is. Kinderen die buiten spelen maken hun eigen spel, doen beroep op hun fantasie, bewegen en krijgen voldoende gezonde lucht binnen.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post529
Volgende »