Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Sint-Katarinakerk, de friste studeerlocatie van Assebroek!

Brugge, studentenstadGeplaatst door Franky Demon 08 jun, 2018 08:51:46

Een Amerikaanse studie over 13 jaar heen toont aan dat studeren op een frisse locatie betere resultaten oplevert dan in een warme kamer. De studeerlocatie in de Sint-Katarinakerk komt dan ook als geroepen, met het warme weer van de voorbije weken. Vanaf dit weekend wordt dit dé friste studeerlocatie van Brugge voor 20 studenten. Vanaf maandag tot en met zaterdag tussen 9u en 21u, kan je hier studeren.

De kerkfabriek wil er echt een locatie voor jongeren van maken en investeerde in gratis wifi, tafels, stoelen en verlichting. Studenten die over de middag nog wat vitamine D willen scoren, kunnen terecht in de prachtige tuin.

Als schepen van jeugd en studenten ben ik blij dat de hele gemeenschap een warm hart uitdraagt naar de jongeren die nu een stressvolle periode doorgaan. Met dit initiatief wil men ook aan deze jongeren laten zien dat we een open gemeenschap zijn, met aandacht voor oud en jong op de belangrijke momenten in het leven.

Het kerkenlandschap is de laatste tijd aan het veranderen. De Pastorale Eenheid Sint-Trudo en de kerkfabriek van Sint-Katarina spelen daarop in en zijn op zoek om de kerkgebouwen optimaal te gebruiken. Het idee kwam er om het kerkgebouw open te stellen voor de jeugd.

Ik vind het bewonderenswaardig dat een kerk, die vaak leeg blijft gedurende de week, nu zijn deuren openzet om jongeren een koele studeerlocatie aan te bieden. Bedankt initiatiefnemers Siegfied Masschaele en Dominiek De Queecker om dit project ‘blok@kerk’ ook in Brugge verder op poten te zetten.

De Sint-Katarinakerk is één van de 15 studeerlocaties in Brugge.

Om de precieze openingsuren van alle locaties te weten te komen, surf je naar:

https://www.brugge.be/studeerruimte  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post551

Sjorhout werd geleverd!

JeugdGeplaatst door Franky Demon 06 jun, 2018 10:04:28

Eind maart lanceerden we de oproep naar het Brugse jeugdwerk om in te tekenen op de bestelling van gratis sjorhout, afkomstig uit de bossen van OCMW Brugge. In totaal tekenden 36 Brugse jeugdverenigingen in op ons aanbod.

Als schepen van jeugd en ex-jeugdleider, weet ik hoe belangrijk sjorbalken zijn. Het ideale bouwmateriaal voor op kamp! Dankzij de inspanningen van OCMW en Stad Brugge kan er deze zomer volop gebouwd worden.

Over de 36 verenigingen worden 479 balken van 3 meter, 376 balken van 6 meter en 219 balken van 8 meter verdeeld. In totaal goed voor 5445 lopende meter hout. Dit hout (EPFC-label) werd gekapt uit ecologisch standpunt om de andere bomen in het bos betere groeikansen te geven.

Het hout werd hier half mei geleverd en door de werkmannen van OCMW-Mintus op maat gezaagd! Met de zomer voor de deur, kan het hout nu geleverd worden door firma Locatrans of meteen opgeladen worden bij het vertrekken op kamp.
Stad Brugge neemt de kosten voor het transport (geraamd op minimum 2.000 euro) op zich. Zo willen we echt een eenmalige extra service aanbieden voor deze groepen die zich wekelijks inzetten voor meer dan 5.000 Brugse kinderen en jongeren.

Deze sterke meisjes en jongens van de jeugdbeweging, helpen uiteraard een handje mee om het sjorhout in- en uit te laden. We wensen alle jeugdbewegingen een zomer met machtige sjoravonturen toe!  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post550

Thuis in Brugge

AlgemeenGeplaatst door franky demon 30 mei, 2018 11:47:56


Lees hier de nieuwe versie van mijn nieuwsbrief 'Thuis in Brugge'


  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post549

Parking Entrepot wordt volwaardige evenementenlocatie

JeugdGeplaatst door franky demon 29 mei, 2018 12:03:07

De parking aan het Entrepot ondergaat momenteel een ware gedaanteverwisseling. Recent heeft firma Braet hier de werken gestart om de grote parking aan de binnenhaven om te tunen tot een volwaardige evenementenlocatie voor jongerencentrum Entrepot en Jeugdhuis Comma.

De nieuwe buitenaanleg bestaat uit een stalen structuur die in de vorm van een gaanderijzone wordt opgebouwd.
Die ingreep heeft als groot voordeel dat de organisatoren van evenementen elementen als blokkendozen naar hartenlust kunnen verschuiven, monteren en demonteren in functie van de activiteit. Op die manier kunnen er heel wat kleinschalige activiteiten zoals lezingen, kleine optredens of zelfs een stiltewake tot grootse voorstellingen en concerten plaatsvinden. Het ontwerp speelt op die manier ook in op eventuele noden in de toekomst.

Het ontwerpteam van architectenbureau Zampone Architectuur en Tc-plus heeft samen met de Stad en jongerencentrum Het Entrepot grondig nagedacht over de nieuwe site. Zo komt er een link tussen de binnen- en buitenruimte door uitbreiding van het terras en de rokerszone. De brede trappen aan het nieuwe terras zullen tegelijkertijd ook dienstdoen als tribune tijdens de evenementen.

Ook groen krijgt een prominentere plaats bij de nieuwe buitenaanleg. De parking is tot op vandaag een stenige vlakte. Het nieuwe ontwerp brengt daar gelukkig verandering in door een kwalitatief groenlandschap op de site te voorzien. Zo komen er kleine bosjes tegenover het jeugdhuis en krijgen allerlei klimplanten de kans om zich langs de achterzijde van de gaanderijen vast te hechten. Nieuwe bomen en struiken zullen de nieuwe parking aan het zicht onttrekken.

De parking verdwijnt dus niet helemaal. Het ontwerp voorziet 39 parkeerplaatsen voor auto’s. Nieuw zijn de fietsenstallingen voor maar liefst 510 fietsers. De nieuwe fietsenstallingen komen aan de zijkant van het terrein, zodat de automobilisten en fietsers elkaar niet kunnen hinderen. De veiligheid van de jongeren zal dus ook verbeteren.

We hopen de nieuwe buitenruimte in oktober in gebruik te nemen. Stad Brugge heeft hiervoor een investering voorzien van 584.746,97 euro exclusief btw.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post548
Volgende »