Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Open brief aan minister Ben Weyts en De Lijn

Assebroek en Sint-KruisGeplaatst door franky demon 18 apr, 2018 14:15:28

Geachte minister Ben Weyts,

Geachte directeur-generaal van De Lijn

Het moet mij van het hart, en stoot mij oprecht tegen de borst, hoe ik hier in Brugge moet vaststellen dat u jammer genoeg niet, zoals het eigenlijk wel hoort, omgaat als een goede huisvader met uw (leegstaand) patrimonium.

Misschien is hun verhaal u niet bekend (al vermoed en hoop ik toch van wel), maar de organisatoren van Garrincha in Brugge zijn de schrijvers van een waar succesverhaal. In uw voormalige stelplaats, aan het Gaston Roelandtsplein te Assebroek, werd in het najaar van 2015 een tijdelijk indoor-voetbalcentrum gehuisvest. De Lijn had op deze site immers haar activiteiten stopgezet sinds de herlokalisatie van de stelplaats naar de Brugse stationsomgeving. Twee jonge ondernemers die zich verenigden in “Garrincha” en de in Engeland zeer populaire voetbalvariant “5-a-side’ voetbal in Vlaanderen wilden lanceren, zagen in deze locatie een unieke kans voor de tijdelijke oprichting van een voetbalcentrum voor 5-a-side voetbal. Door deze tijdelijke recreatieve invulling kon de site van leegstandsproblemen gevrijwaard blijven, in afwachting van een verdere ontwikkeling op de site. Ik herhaal, een waar succesverhaal, want vele Brugse sporters, jong en minder jong, uit scholen, jeugdverenigingen, vriendengroepen vonden de weg naar Garrincha om er zich sportief uit te leven.

Recent besloot u echter om dit mooie succesverhaal een bittere halt toe te roepen. Garrincha moet op zoek naar een andere plek. Er was weliswaar indertijd een akkoord gesloten voor een tijdelijke overeenkomst in afwachting van een andere ontwikkeling van de site, maar plannen voor een verdere ontwikkeling zijn er nog steeds niet. Begrijpe wie begrijpen kan, ik begrijp het alvast niet…. Laat u dan liever deze gebouwen leegstaan en verkommeren, misschien zelfs een tot een toevluchtsoord voor ongewenste indringers en ongedierte verworden? Wilt u werkelijk op deze manier het sportief plezier van vele Brugse jongeren ontnemen? Ik zou het appreciëren mocht u, tot er definitieve herbestemmingsplannen zijn, Garrincha de mogelijkheid bieden om de leegstaande gebouwen te gebruiken.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post538

Internationaal jongerengezelschap Up with People komt naar Brugge

JeugdGeplaatst door franky demon 06 apr, 2018 09:04:02

Up with People is een reizende groep jongeren van over de hele wereld. Na jarenlange afwezigheid, komt de internationale jongerengroep eindelijk nog eens naar Brugge.

Up with People was al vaker te gast in Brugge, maar nu is het toch wel enige tijd geleden. De groep bestaat ondertussen al meer dan 50 jaar en in die tijd bezocht het gezelschap meer dan 40 verschillende landen over de hele wereld. De groep komt naar Brugge op uitnodiging van de vzw Friends of Up with People, een groep oud-studenten en sympathisanten die Up with People op geregelde basis naar de regio willen uitnodigen.

De jongeren verblijven hier bij gastgezinnen, doen vrijwilligerswerk en leren zo de stad en de cultuur kennen. Up With People is als het ware een soort reizende universiteit voor de jongeren die van over heel de wereld lid worden. Je kunt met Up with People leren wat je nergens anders, in geen enkele andere universiteit kan leren. Je ontdekt namelijk de wereld, culturen, talen, mentaliteiten, sociale gesteldheid.

Op 20 mei brengen ze de show ‘Up With People – Live On Tour 2018’ naar het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, een spetterende en energierijke voorstelling.

Het optreden wordt een internationale samensmelting van muziek, dans en een oprechte boodschap van hoop en welwillendheid om van onze wereld een betere plaats te maken. Een opwindende productie die je doet dansen, je ziel beroert en je hart raakt.De show werd al opgevoerd in meer dan 70 landen over de hele wereld en werd al door meer dan 1,1 miljard mensen bekeken.

Dit is een unieke gelegenheid waarbij we jongeren vanuit heel de wereld verwelkomen in Brugge. Het doet mij enorm veel plezier dat we projecten zoals deze kunnen ondersteunen en Brugge verder op de kaart zetten als jongerenstad. Exact wat we met de projectsubsidie ‘Jong Ding’ voor ogen hebben: een levendige stad creëren door de inspanningen van jongeren zelf. Daarom hebben we als stad besloten om Up with People een financieel duwtje in de rug te geven van 2500 euro!

Deze Jong Ding initiatieven laten kinderen, jongeren en volwassenen kennismaken met een andere kant van Brugge, het helpt onze stad mee te vernieuwen en te verjongen! Ik doe graag nog een warme oproep naar alle andere jongeren. Zit je zelf met een tof idee, met een passie, met een doel! Contacteer de jeugddienst via mail, facebook, twitter en we kijken wat mogelijk is.

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post537

Kinderen beleven avontuur en natuur met Adventure 4 Kids

JeugdGeplaatst door franky demon 03 apr, 2018 10:44:32

Op 21 april 2018 organiseren Celien Cambier, Inne Vernimmen, Roos Op de Beeck en Tim Van Iseghem hier aan het Veltembos de tweede editie van Adventure 4 kids. Het doel is van 13u tot 17u een leuke speelnamiddag organiseren vol plezier
en avontuur rond het thema Jungle.

De studentes ‘sport en bewegen’ – opleiding aan Howest -zijn ervan overtuigd dat de generatie 8 tot 12-jarigen te veel met technologie bezig is en te weinig naar buiten gaat. Adventure 4 kids brengt daar op 21 april verandering in met verschillende workshops waarbij de kinderen op zoek gaan naar de schat in de jungle.

De kinderen gaan met verschillende natuurelementen koken, sjorren en kampen bouwen. Er zal ook een blotevoeten-pad aanwezig zijn waar de deelnemers zich op kunnen uitleven. De workshops worden op een pedagogisch verantwoorde manier gegeven en begeleid. Er zijn nog steeds plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan via www.adventure4kids.org

Als schepen van jeugd ben ik trots dat deze studenten de handen in elkaar slaan en voor de 2de keer op rij een prachtig evenement neerzetten, dat ze zelf van naaldje tot draadje uitwerken. Het wordt een totaalconcept waarbij randanimatie en catering voorzien is voor wachtende ouders en broers of zussen.

Ik ben fier dat we met de Jong Ding subsidie van Stad Brugge evenementen voor kinderen en jongeren kunnen steunen. Adventure 4 kids kan dan ook rekenen op een subsidie van 500 euro.

Deze Jong Ding initiatieven laten kinderen, jongeren en volwassenen spelen en beleven! Jongeren of groepen die zelf met een idee zitten en iets op poten willen zetten, kunnen terecht bij onze jeugddienst voor de juiste ondersteuning.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post536

Loods wordt boogschutterslokaal

Sint-Andries en Sint-MichielsGeplaatst door franky demon 30 mrt, 2018 15:55:24

Koninklijke Handbooggilde De Hert is een schuttersclub die gebruik maakt van de liggende wip. De club is actief in Brugge en doorkruiste al het hele Brugse grondgebied op zoek naar een geschikte locatie. De voorzitter van de club, Bart Busschaert, was bereid om zijn opslaglokaal langs de Torhoutsesteenweg 298, op eigen kosten, te verbouwen tot clubruimte en schietstand. De club telt ongeveer 35 personen, waaronder verschillende jeugdleden.

Ik verleende recent de stedenbouwkundige vergunning voor de bestemmingswijziging van de bestaande opslagloods. Alle aanpassingen voor de omvorming naar een boogschutterslokaal gebeurden binnen het bestaand bouwvolume én zonder nood aan enige uitbreidingen. Er werden enkele nieuwe interne scheidingswanden geplaatst én de nieuwe functies werden toegekend (boogschieterspiste, sanitair, beperkte bar met aansluitende verbruikerszaal, parkeerruimte…) aan de zo verkregen nieuwe binnenruimtes. Ook werden de nodige technische installaties voorzien. Daarbij worden er ook nog 4 extra parkeerplaatsen en 9 fietsenstallingen voorzien. Deze kunnen bereikt worden via de bestaande in-en uitrit gelegen op het achterliggend perceel, dat uitgeeft op de Keurvorst Karel Theodoorstraat. De hoofdingang blijft behouden aan de bestaande inkom kant Torhoutse Steenweg.

De omvorming van de bestaande loods zal hierbij een groot deel van de oorspronkelijke loods in beslag nemen. Het resterend deel van de loods zal nog steeds de oorspronkelijke functie van opslagruimte behouden.

Het resultaat mag gezien worden. Op een creatieve manier is er een oplossing uitgewerkt die tegemoetkomt aan de noden van de schuttersclub, die op deze manier verder als sportvereniging in Brugge kan blijven bestaan.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post535
Volgende »