Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Wonen in het oud administratief centrum in Assebroek

Assebroek en Sint-KruisGeplaatst door franky demon 19 jan, 2018 10:54:33

Het voormalig administratief centrum langs de Generaal Lemanlaan te Assebroek wordt binnenkort verbouwd en krijgt een woonfunctie. Het gebouw wordt verbouwd tot een nieuwe meergezinswoning met 7 wooneenheden. Daarbij worden er nog 4 nieuwbouw eengezinswoningen gebouwd, dit in gesloten bebouwing en na afbraak van de aangebouwde conciërgewoning langs de kant van de Kruisboogstraat.

Aan de Generaal Lemanlaan nummer 123 stond vroeger (van einde 18e eeuw tot halfweg 19e eeuw) een herberg genaamd “De Papegaai. In de loop van de 19de eeuw wordt hier een landhuis gebouwd, dat in 1890 in handen komt van de familie della Faille. In 1950 wordt het Gemeentehuis, oorspronkelijk gelegen aan het Gaston Roelandtsplein (nummer 21) naar hier overgebracht. Na de fusie van Brugge in 1971 blijft het gebouw als administratief centrum voor Assebroek in gebruik.

Het hoofdgebouw is historisch en kunsthistorisch waardevol en wordt daarom behouden en hersteld. Het inkomgedeelte via de koer is monumentaal, via een trap bereikbaar en geflankeerd met zuilen, en het rijke interieur bewaart opvallende elementen uit verschillende bouwfasen. De kamers vooraan, langs de Generaal Lemanlaan, zijn aangekleed volgens de 19de-eeuwse mode voor neostijlen, de kamers achteraan werden aangekleed in het begin van de 20ste eeuw in een stijl die balanceert tussen Art Nouveau en Art Deco.

Behoud en herstel is dan ook aangewezen, waarbij er zo veel mogelijk rekening gehouden moet worden met de waardevolle interieurelementen.

Achteraan op de site wordt een parkeergebouw opgetrokken met plaats voor in totaal 18 auto’s, bereikbaar via een doorrit van in de Kruisboogstraat. De nieuw te bouwen eengezinswoningen zijn van het type bel-etage, maar met de garage achteraan. Op het gelijkvloers vooraan komt een ruimte die als slaapkamer of bureau kan gebruikt worden. Aansluitend bij de leefruimtes (living, keuken, eethoek) op de eerste verdieping worden daktuinen voorzien bovenop het dak van het parkeergebouw. De buitenruimtes hebben een terras en een groenzone. Op de 2de verdiepingen komen telkens 3 slaapkamers, een badkamer, nachthal en toilet. De 18 parkeerplaatsen worden achter de nieuwe eengezinswoningen georganiseerd, bereikbaar via een doorrit van 4 m breed van in de Kruisboogstraat.

In de meergezinswoning worden 7 appartementen ingericht, allen met 2 slaapkamers, op één appartement na dat één slaapkamer heeft. Er wordt ook een gemeenschappelijke tuin voor de meergezinswoning ingericht.

Dit reconversieproject is een mooie opsteker voor het verouderde voormalig administratief gebouw, dat leeg kwam te staan na de verhuis van het administratief centrum naar Daverlo. De historisch waardevolle elementen zullen bewaard worden en ingepast in een mooi en eigentijds geheel met de nieuwbouw.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post515

WOESH verhuist naar nieuwe locatie en neemt intrek in handelspand aan de Damse Vaart.

JeugdGeplaatst door franky demon 18 jan, 2018 08:55:24

Goed nieuws! Kinderen en jongeren die willen leren jongleren, balanceren of les volgen in acrobatie, clownerie, drama, grime, goochelen, vuurspuwen... kunnen binnenkort terecht in de nieuwe locatie van circusatelier WOESH in een loods in de Damse Vaart-Zuid 39.

Circusatelier WOESH is reeds sinds 2001 actief in Brugge en begon als kleine werking met circusworkshops voor kinderen. Vandaag behoort WOESH, met ongeveer 150 vaste leden, bij de 5 grootste circusateliers in Vlaanderen.

Een locatie die de capaciteit aankan, is dan ook een belangrijke meerwaarde voor de werking.

Op gebied van huisvesting heeft WOESH er al een turbulent verleden op zitten. Ik herinner me nog dat WOESH hun bureau in het Entrepot had. Na enkele verhuizingen en een lange zoektocht naar een geschikte locatie was het half 2017 eindelijk zo ver. Hier aan de Damse Vaart werd dit woonhuis met handels- en atelieroppervlakte aangekocht. Een locatie die het mogelijk maakt om zowel atelier, backoffice en materiaal samen te brengen. Kortweg de ideale locatie om verder te bouwen aan deze artistieke jeugdwerking.

WOESH kreeg een stedenbouwkundige vergunning voor het omvormen van de handelsfunctie naar een jeugdwerking. Met deze aankoop ter waarde van 559.000 euro toont Woesh aan dat het hen menens is om als circusatelier hier in Brugge te blijven.

Als schepen van jeugd ben ik trots dat één van de 5 grootste Vlaamse circusateliers kiest voor Brugge als uitvalsbasis. Een echte meerwaarde voor ons rijke jeugdwerklandschap en de Brugse kinderen en jongeren.

In Brugge blijven we inzetten op sterk jeugdwerk. Daarbij maakt onze subsidiëring voor jeugdinfrastructuur het mogelijk om WOESH financieel te ondersteunen. Zo doet WOESH beroep op onze investeringstoelage voor jeugdinfrastructuur, goed voor een subsidie van 196.000 euro. Naast een subsidie van Stad Brugge, kan WOESH ook rekenen op de financiële steun van Provincie West-Vlaanderen ter waarde van 50.000 euro.

Het mag duidelijk zijn dat WOESH hier zelf een grote investering maakt in hun eigen werking en in Brugge. Iets wat we graag toejuichen en ondersteunen. Ik wens hen uiteraard veel succes met de werking en hoop dat Brugge een broedplaats mag zijn voor nieuw circustalent!

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post514

2018 goed ingezet

AlgemeenGeplaatst door franky demon 17 jan, 2018 11:42:27

Mijn nieuwe nieuwsbrief '2018 goed ingezet' is er. Klik hier om meer te lezen.


  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post513

Het studentenhuis, dé ontmoetingsplek voor studenten in het hartje van de stad

Brugge, studentenstadGeplaatst door franky demon 09 jan, 2018 16:06:18

Met de start van de examenperiode willen we studenten alvast een aangenaam vooruitzicht geven. Toegegeven, het zal nog even duren voor ze er gebruik van kunnen maken, maar dat het er komt, is een feit. Vandaag zijn de werken gestart aan het voormalige politiegebouw in de Hauwerstraat, waar het nieuwe studentenhuis komt. Het studentenhuis wordt dé ontmoetingsplek voor studenten in het hart van de stad, op een steenworp van de campussen van de hogescholen, het station en toch nog in het centrum. We hadden geen betere plek kunnen kiezen.

Het aantal studenten en studentenclubs is dit academiejaar opnieuw gestegen. Op dit momenten telt hogeschool VIVES en Howest tien studentenclubs die activiteiten organiseren, vaak in achterzaaltjes van cafés. Met dit studentenhuis brengen we alle studentenclubs samen op één plek waar ze hun ding kunnen doen. Een cantus, quiz, optreden of fuif, het kan allemaal in de geluidsdichte zaal in de kelderverdieping. Op de eerste verdieping ligt het kloppend hart van het studentenhuis. Daar vind je de ontmoetingsruimte, waar studenten zich kunnen ontspannen, een broodje kunnen eten en samen studeren. In dezelfde gang kan je aankloppen bij de coördinator die studenten met veel plezier wegwijs in onze stad zal maken. Tot slot zijn er voor hen moderne vergaderzalen en op de zolderverdieping bergruimte om hun materiaal te stockeren.

Voor wat, hoort wat. Studenteninspraak en -participatie vinden we enorm belangrijk. Studenten zullen, samen met de coördinator, als goede huisvader voor het gebouw moeten zorgen. Ze werden bij de opstart van dit project betrokken en ook de komende maanden zullen we hen betrekken om de exploitatievoorwaarden uit te werken en een huishoudelijk reglement op te stellen.

We moeten op zoek gaan naar een sprankelende, sprekende naam voor het studentenhuis, en dit samen met de STUVO’s en de studenten zelf. In welke formule dit zal gebeuren, moet nog even bekeken worden. Zeker is dat deze nieuwe studentenplek in Brugge een mooie en klinkende naam verdient!

Met dit gebouw krijgen studenten eindelijk een zichtbare plek waar ze zich kunnen ontspannen, samen studeren of vanwaar ze Brugge kunnen ontdekken. Brugge wordt zo verder uitgebouwd als echte studentenstad.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post512
Volgende »