Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Nieuwe exporuimte in De Tank open voor het publiek (en huurders)

EntrepotGeplaatst door franky demon 26 okt, 2017 15:16:31

In De Tank, het residentiegebouw van Het Entrepot op de Burg, is de nieuwe exporuimte officieel in gebruik genomen. De voorbije weken werd hard gewerkt om de ruimte om te bouwen tot – tijdelijke – expohal.

De muren van verschillende voormalige kantoren werden met de hulp van verschillende vrijwilligers ingegooid om een open ruimte te creëren die geschikt is voor tentoonstellingen. De exporuimte omvat drie verschillende zalen (respectievelijk 200, 50 en 30 vierkante meter), allen voorzien van witte wanden om werken op te hangen. Daarnaast is de ruimte moduleerbaar door middel van grote verrolbare elementen. Voor de werken konden we ook rekening op de diensten van het Brugse BAWA en de hulp van de collega’s van Cultuurcentrum Brugge.

In de exporuimte van De Tank zal Het Entrepot om te beginnen zelf verschillende events organiseren. Het eerste eigen evenement dat plaatsvindt in de vernieuwde ruimte is Pecha Kucha, en vindt nu vrijdag plaats. Daarna volgt op vrijdag 3 november de expo Mined Mind, als apotheose van ons residentieproject Cut The Crap (ihkv Gone West). Het duo Ari-Pekka Leinonen (FIN) & Dan Allon (ISR) en Bert Jacobs stellen er het werk voor dat ze de voorbije twee maanden maakten in hun studio’s in De Tank. Daarna volgen expo’s met werk van Sarah Yu Zeebroek (17, 18 en 19 november), Brihang (8 december) - beiden in het kader van ons artistiek parcours Quattro Formaggi- en vanaf 3 december vindt hier ism Academie Brugge DKO een expo plaats ihkv Brugge Foto, met werk van onder meer Tank-resident Tim Theo Deceuninck. Ook Brugse partners kunnen er een expoplek krijgen, zoals CC Brugge momenteel met de expo Input/Output.

Naast eigen producties kunnen in de expohal ook door externen georganiseerde events plaatsvinden. De Tank is niet enkel een werkplek voor tientallen jonge Brugse artiesten, het is ook een plek waar zij hun werk kunnen tonen aan het grote publiek. Ook artiesten van buiten De Tank kunnen er terecht. De ruimte kan aan democratische prijzen gehuurd worden. Zo kunnen Tank-residenten en -30-jarigen tijdens de week voor 50 euro per dag huren. De ruimte afhuren voor een weekend kan al voor 300 euro. Op die manier willen we jonge artiesten, individueel of in groep, de kans geven om op een laagdrempelige manier hun werk te tonen aan het grote publiek. Op een toplocatie in het centrum van de stad én met alle nodige voorzieningen.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post500

Streetfoodfestival Taste a Lot

EntrepotGeplaatst door franky demon 06 sep, 2017 16:30:31

Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 september vindt op de site van Het Entrepot de derde editie plaats van Taste A Lot. Een streetfoodfestival, maar met zoveel meer dan alleen streetfood op het programma.

Om te beginnen verzamelen we een vijftiental foodtrucks met gerechten uit alle culinaire uithoeken. Zij bieden lekkers aan gaande van traag gegaard barbecuevlees en kip aan ’t spit over Vietnamees streetfood tot heerlijke desserts. Maar naast dat gastronomisch aanbod willen we graag nog net dat stapje verder gaan. Tegenwoordig is er een groot aanbod aan foodtruckfestivals en Het Entrepot zou Het Entrepot niet zijn als we niet graag een draaitje zouden geven aan het concept.

Nieuw dit jaar is dan ook de Cook Battle, die plaatsvindt op zaterdagnamiddag. We nodigen jonge foodies en hobbykoks uit om het in teams van drie of vier tegen elkaar op te nemen voor eeuwige culinaire glorie. We beginnen met een foodquiz om 15u waarin we deelnemers testen op hun keukenkennis. De vier beste teams gaan meteen daarna door naar de effectieve Cook Battle. In vier praktische rondes mogen de teams hun kooktalent bewijzen voor een jury van professionele chefs en horeca-experts, met daarin o.a. Hermes Vanliefde (Rock-Fort), Bruno Timperman (Bruut) en Laurens Fiaert (Urb-Egg, VOORSMAAK). Een soort Master Chef dus, maar op laagdrempelige en plezante wijze. Al zal de jury de culinaire lat ongetwijfeld hoog leggen. Inschrijven is gratis maar verplicht, via www.hetentrepot.be/cookbattle. Na de cook battle sluiten we de Taste A Lot-avond af met ‘Chefs at the Decks’, een afterparty in Jeugdhuis Comma. Voor de gelegenheid mogen een aantal chefs plaatsnemen achter de draaitafels. ’Chef Hermes, en zijn partner Peter Laloo, en chef Bruno trappen de avond op gang, waarna ‘headliner’ Nick Bril, van The Jane (**) voor de apotheose mag zorgen. Bril draaide eerder al op Tomorrowland en verzorgt dus nu ook een set op Taste A Lot.

Voorts willen we Het Entrepot tijdens deze driedaagse ook nog extra in de verf zetten als culturele hotspot voor jongeren. Met workshops, demo’s, initiaties en artistieke interventies om te beginnen. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd door onze huisgenoten, waaronder PopCollege en The Academy. Maar om in het culinaire thema te blijven is er ook een workshop ‘gezonde en voedende tussendoortjes’ en een keramiek-workshop voor wie zelf servies wil leren maken. Voor de liefhebbers zijn er verder ook workshops Mindfulness, zowel voor kinderen als volwassenen.

Ook jonge ondernemers krijgen opnieuw een plekje op Taste A Lot, op een nieuwe editie van mini-MARKT!. Bij wijze van voorproefje voor de nieuwe MARKT! van dit najaar nodigden we twaalf jonge creatieve ondernemers uit. Zij brengen hun producten aan de man op zondag. Die namiddag kun je ook platen op de kop tikken tijdens een platenbeurs, hosted by Insein Radio. En tot slot is er ook voor de kleinsten heel wat te beleven op TAL. We voorzien een speelcaravan en speleoboxen, maar ook knutselworkshops, ism vzw Het Witte Doek. En terwijl kunnen mama en papa genieten van alle culinaire geneugtes die Taste A Lot opnieuw te bieden zal hebben.

Taste A Lot vindt plaats op:

Vr 8 september (16u-24u) / Za 9 september (14u-24u) / Zo 10 september (14u-22u)

Gratis toegang


  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post475

Er zit leven in De Tank

EntrepotGeplaatst door franky demon 17 aug, 2017 12:22:47

Sinds twee weken hebben een 40-tal nieuwe residenten hun intrek genomen in De Tank, de eerste vaste residentieplek van Het Entrepot. Uit ruim 60 kandidaten werd een selectie gemaakt van 40 artiesten die hier de komende maanden en jaren een vast atelier hebben. Zoals eerder aangekondigd hebben we bij de selectie vooral gekeken naar de noden van jonge makers. Alle residenten zijn Bruggelingen. Zo’n 75% ervan zijn jonger dan 30 jaar. Maar daarnaast kregen ook verschillende meer ervaren kunstenaars onderdak in De Tank. We geloven in de kracht van de wisselwerking tussen jonge artiesten en meer ervaren makers. Hoewel de meeste ateliers dus ondertussen in gebruik genomen zijn, houden we momenteel nog een vijftal ruimtes ter beschikking voor jongeren. Artiesten onder de 30 die de komende maanden nog op zoek zijn naar een werkruimte kunnen dus nog steeds aankloppen bij Het Entrepot.

DE TANK-BEWONERS (op 16/08/17):

Sam Vanroose, Anne Verbeure, Tim Theo Deceuninck, Sander Van Bellegem, Timothy Verlinde, Theo Collie, Leen Vandorpe, Hans Demeulenaere, Daniil Lavrovski, Fenna Van Espen, Raven Lamoot, Jeroen Willems, Michiel Maes, Ito Burny, Els Lesage, Bart Vinckier, Julie Blanckaert, Dean Recoulès, Glenn Marys, Micheline Vancompernolle, Pieter Verbeke, Femke Vanbelle, Sander Schyvinck, Frieke Verlé, Alice Vanderschoot, Tom Roose, Chiel Lambrecht, René Morlion (+ vijf leden van Stenen Maandag), Carlos Gonzalez, Enya-Hannah Elliott, Pia-Puck Elliott en Els De Roo.

EXPORUIMTE

Vandaag, woensdag, is gestart met de bouw van de exporuimte op het gelijkvloers van De Tank. Deze ruimte zal door Het Entrepot gebruikt worden voor expo’s, workshops en andere events, maar zal ook door residenten en externen gehuurd kunnen worden voor expo’s en events. Ook bij deze huur zullen jongeren kunnen rekenen op een voordelig tarief. De ruimte zal 100 tot maximaal 150 vierkante meter groot zijn, afhankelijk van de opstelling. Er worden ook zes mobiele wanden voorzien, voor de expo’s. Voor de verbouwingen werken we samen met het Brugse BAWA-collectief, dat eerder al in de Republiek en de Makersrepubliek werkte. Jeroen van BAWA is tevens resident in De Tank, waarmee de cirkel mooi rond is.

AUTOLOZE ZONDAG

De nieuwe exporuimte in De Tank wordt officieel voorgesteld op zondag 17 september, tijdens Autoloze Zondag. Die namiddag openen we er ook de eerste expo, met werk van verschillende residenten. Bezoekers zullen een kijkje kunnen nemen in De Tank en in een aantal ateliers. Bovendien stellen we die namiddag een gloednieuw educatief traject voor, waarvoor we verschillende bekende kunstenaars naar De Tank halen.

Meer informatie over De Tank op www.detank.be  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post470

Vama Veche komt er aan!

EntrepotGeplaatst door franky demon 26 jun, 2017 09:26:35

Van vrijdag 30 juni tot en met woensdag 5 juli organiseert Het Entrepot voor de 11de keer het gratis zomerfestival Vama Veche. Naar ondertussen goede gewoonte mogen wij dus de zomervakantie officieel inzetten, en dat met een zesdaags feest in het Astridpark. Een festival voor jong en iets minder jong, met voor elk wat wils op het programma. We openen telkens om 14u onze zomerbar aan Villa Bota. Van 15u tot 18u is er elke dag uitgebreide kinderanimatie, gevolgd door concerten vanaf 18u. En iedere avond kun je in de kiosk om 21u ook terecht voor theatervoorstellingen van jonge makers, waaronder verschillende Bruggelingen. Daarnaast ook de gekende ingrediënten van het vertrouwde Vama Veche-recept: smakelijke dagschotels in ons Parkrestaurant, zomerse plaatjes van onze Platendraaiers, het geliefde pop-upterras (mét cocktailbar), gekke performances én interventies van Waar Is De Slurf, een verzameling van enthousiaste laatstejaars Woordkunst-Drama van de Kunsthumanoria Brugge.

Onze kinderpret kreeg dit jaar een nieuwe invulling. Zo zijn er Barry's Magische Monster-tekensessies. Kinderen kunnen er zich creatief volledig uitleven en meebouwen aan een magische wereld. Onze vrienden van PopCollege geven muzikale workshops in hun tourbus, ravotten kan op Gérard den Olifant en spelenderwijs relaxen kan tijdens de kinderyoga. De perfecte manier om de zomer op gang te trappen met het hele gezin dus.

NIEUW: VILLA BOTA PODIUM

Primeur op Vama Veche: een tweede podium! In Villa Bota programmeren we elke avond 1 tot 3 bands die perfect passen in een rustigere omgeving. De intiemere sets zijn er voor de muzikale fijnproevers of zij die even tot rust willen komen en muzikale pareltjes willen ontdekken. Zo slaan we de handen in elkaar met het cassettelabel Dauw van Bruggeling Pieter Dudal. Hij was eerder al te gast in Villa Bota en speelt er zelf een set en nodigde ook twee bevriende bands uit voor een optreden op de nieuwe stage.' Vama Veche wil ook dit jaar dus zijn reputatie als 'ontdekkingsfestival' hoog houden. 'Wij programmeren geen bekende bands, daar zijn onze budgetten niet voldoende voor, maar selecteren wel tal van acts waarvan we vermoeden dat ze binnen enkele jaren wél op de grote podia terug te vinden zullen zijn. En met artiesten als Brihang, Pascal Deweze en de Canadees Sean Nicholas Savage hebben we zeker ook enkele publiekstrekkers in de aanbieding.

Naast een podium in de bar krijgt Villa Bota ook weer een belangrijke rol in de programmatie. Zo maakt de Radio Crew van het Brugse medialab elke dag vier uur live radio. 'Tussen 14u en 18u brengt een 15-tal radioprogramma's een festivaleditie van hun show, die ook live te horen zal zijn op het terrein en uiteraard via onze online kanalen', aldus Pieter Devriese, coördinator van Villa Bota Radio. Ook alle dj-sets, van nagenoeg allemaal Villa Bota-dj's, zullen op Vama Veche overigens live via onze site te beluisteren zijn. Daarnaast geven we - na het succes van de eerste editie van vorig jaar - opnieuw speelkansen aan singer-songwriters of jonge bands op de Busker Stage.

ZONDAG: GEEFPLEIN EN ENERGIEBOX

Op zondag slaan we de handen in elkaar met de mensen van Vormingplus Brugge voor een nieuwe editie van Geefplein Brugge. Een Geefplein is een soort markt, maar dan eentje waar je je portemonnee thuis kan laten. Je komt er naartoe met spullen die jij zelf niet meer nodig hebt, maar die een ander nog kan gebruiken. Of je komt er naartoe met lege handen en gaat naar huis met spullen die je kan gebruiken. Geheel vrijblijvend.

Na de mooie samenwerking voor de Energiedag van vorig jaar werken we dit jaar opnieuw samen met de Brugse coöperatieve Transform3. Zij staan op zondag op het festivalterrein met hun nieuwe Energiebox, in samenwerking met Recupel. Transform3 wil de Bruggelingen aansporen om kapotte lampen en klein elektroafval en nodigt hen uit om ze in te leveren aan de Energiebox, die op Vama Veche als pilootproject een plaatsje krijgt. Als festival dat zelf inspanningen levert om zo energie- en milieuvriendelijk mogelijk te werken, steunen we dit project dan ook volop. Op zondag zullen we het initiatief ook op ludieke wijze onder de aandacht brengen.

TERREINFACELIFT

Wie dit jaar op Vama Veche toekomt zal zich alvast wat moeten heroriënteren. Ons festivalterrein zal er in vergelijking met vorig jaar een stuk anders uitzien, door de komst van het Villa Bota-podium. Zo verhuizen we onze bar naar de zijde van de Minderbroedersstraat, naast Villa Bota, en wordt het hoofdpodium aan de vijver geplaatst. Het centrale grasplein houden we net als vorig jaar wel opnieuw open. Toen stond daar voor het eerst geen grote tent meer en die grote open plek beviel het publiek duidelijk. Ook het parkrestaurant en de foodtrucks krijgen uiteraard weer een prominente plek op het festivalterrein.

PRAKTISCH

Vama Veche vindt plaats van vrijdag 30 juni t.e.m. woensdag 5 juli, telkens van 14u tot 1u.

Astridpark Brugge - Gratis toegang.

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post465
Volgende »