Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

10 jaar TANK#series in het Entrepot

EntrepotGeplaatst door franky demon 23 mei, 2018 09:56:31

Het Entrepot, creatieve vrijhaven en cultuurhuis voor jongeren in Brugge, bracht zopas een publicatie uit naar aanleiding van tien jaar kunstenfestival TANK#series. Een boek dat tien jaar kunstenfestival samenvat, terugblikt én vooruitkijkt.

TANK liep van 2008 tot 2017. Het principe was even eenvoudig als sterk: een jonge curator of groep jonge curatoren kreeg de kans om één avond volledig zelf in te vullen, met een werkbudget, artistieke carte blanche en volledige ondersteuning door het Entrepot-team. In die tien jaar hebben 31 jonge artiesten of collectieven de kans gekregen om een eigen TANK te cureren. Daarop was werk te zien van samen bijna 400 kunstenaars, over alle disciplines heen. Na tien jaar hebben we beslist om de focus te leggen op nieuwe projecten, voor en door jonge makers. TANK maakte plaats voor De Tank op de Burg, waar we de tijdelijkheid van de TANK#series omzetten naar permanente werk- en toonplekken. Maar we stoppen niet zonder in schoonheid afscheid te nemen van TANK, met dit mooie boek.

Veel meer dan een naslagwerk of catalogus van tien jaar TANK#series wil Het Entrepot met het boek jonge artiesten prikkelen en inspireren. We blikken voor een stuk uiteraard terug, in woord en beeld, maar we reflecteren ook over de voorbije tien jaar én we kijken vooruit. Centraal in het boek staan tien portretten van gewezen TANK-curatoren, opgetekend door Stefaan Van Volcem. Stuk voor stuk getalenteerde kunstenaars die bouwen aan een carrière in hun artistiek domein, en die een boeiend verhaal hebben. Zo vind je in het boek interviews met acteur Bram Verrecas, theatermaker Hannes Dereere, DJ en labelbaas Ziggy ‘Nosedrip’ Devriendt en illustratrice Cornelia Boudens.


Ook verschillende collega’s ‘uit het veld’ kregen een plek in het boek. Zo vroegen we aan KASK-docent Antony Hudek om het belang van cureren en organiseren te duiden.

Kunsthumaniora-directeur Jo Decoster heeft het over het opleiden van jonge artiesten en de bekende Brugse kunstenaar Strook vertelt hoe het is om als professioneel kunstenaar in Brugge te leven en werken. Met dit boek willen we dus veel breder gaan dan TANK. We zien het als een inspiratieboek voor nieuwe generaties jonge makers en voor iedereen die hen het beste toewenst. En tegelijk is het een mooi visitekaartje dat we als organisatie willen afgeven.

Voor het boekontwerp werkte Het Entrepot samen met een aantal getalenteerde jonge Bruggelingen. Davy Denduyver zorgde als art director voor de strakke grafische vormgeving en fotograaf Daniil Lavrovski zorgde voor zeer straffe portretreeksen. Een absolute meerwaarde voor het boek. Fijn is ook dat we met Davy en Daniil twee residenten van De Tank konden betrekken in dit creatieproces.


’10 jaar TANK#series in Het Entrepot’ is gratis verkrijgbaar aan het onthaal van Het Entrepot.


COLOFON:

Coördinatie en redactie: Tom Deschacht, Ward Dupan, Stefaan Van Volcem en Inkernaut

Met bijdragen van Franky Demon, Wannes Fremaut, Antony Hudek, Maarten Van den

Bussche, Dave Van Robays en Ken Van Roose

Art direction en grafische vormgeving: Davy Denduyver

Fotografie: Daniil Lavrovski

Uit het fotoarchief van TANK: Louis-Philippe Beauduin, Tom Callemin, Fien Cools, Tim Theo Deceuninck, Taieb Gottiti, Pieterjan Lefever, Jonas Leupe, Sam Monballiu, Jona Suys, Emma Van Den Broeck en Kasper Vandermaesen

Verantwoordelijke uitgever: Franky Demon  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post545

Het Entrepot stelt voor: Het Lab

EntrepotGeplaatst door franky demon 18 mei, 2018 08:51:48

Met de opstart van De Tank in 2017 zette Het Entrepot een eerste grote stap in de uitbouw van creatieve werkplekken in Brugge. Er resideren momenteel een 40-tal kunstenaars die er een individuele werkplek hebben. Ondertussen zochten we ook naar een antwoord op de grote vraag naar gedeelde werkplekken. Een vraag ook naar ruimtes waar machines en apparatuur gedeeld worden, waar creatieven elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en samenwerken. Een plek voor makers uit verschillende disciplines.

Dat antwoord op die vragen komt er in de vorm van de nieuwe open atelierwerking ‘Het Lab’, dat om te beginnen vier werkplekken zal bundelen. In het fablab staat technologie centraal, in het videolab gaan de Vidiots aan de slag met alle vormen van beeld, in het houtlab is er plaats voor allerlei vormen van schrijnwerk en in het druklab kunnen jongeren aan de slag met een drukpers.’Vier ruimtes voor makers, vier ‘makerspaces’ onder één dak. ‘Deze ruimtes zullen wekelijks op vaste momenten toegankelijk zijn, maar de machines kunnen ook gereserveerd worden. Men zal er onder begeleiding zowel aan individuele als aan gezamenlijke projecten kunnen werken. Daarnaast worden er verschillende workshops gepland. Kruisbestuiving, samenwerken en kennis delen staan voorop in de werking van Het Lab.’

FABLAB

Afgelopen jaar verhuisde de werking van het Brugse Eco Fablab naar Het Entrepot. Deze goed draaiende fablab-werking wil iedereen de kans geven om bij te leren, kennis te delen en met (hoog)technologische machines te werken. Het lab is onder meer uitgerust met een 3Dprinter, een lasercutter, een frees en heel wat ander materiaal. Ook op de uitgebreide technische kennis van de leden kan tijdens de werkmomenten een beroep gedaan worden. Het lab opent elke dinsdagavond haar deuren. Elke twee weken opent het fablab ook op donderdag haar deuren voor een Hackerspace, waar kan samengewerkt en nagedacht worden over wetenschap, technologie, digitale en elektronische kunst. De komende maanden staan er verschillende workshopreeksen gepland waarin dieper ingegaan wordt op specifieke vaardigheden. In het najaar staat ook een samenwerking met het Gentse Nerdlab

op het programma. Interesse om aan de slag te gaan of vragen over het fablab of Hackerpace? Contacteer dan griet@hetentrepot.be

VIDEOLAB

Villa Bota’s Video Crew ondergaat een kleine metamorfose en krijgt een eigen plek in Het Lab. De Vidiots, zoals de crew vanaf heden door het leven gaat, gaan er wekelijks aan de slag op woensdag en werken aan videomappingprojecten, video-installaties, aftermovies en nog veel meer. Zo ontwierpen de Vidiots onlangs voor URB en Cult!Live nog heuse holograminstallaties. Wie creatief aan de slag wil met video en beeld kan hier terecht. Het lab beschikt over een breed arsenaal aan cameramateriaal, computers, montage-, 3D- en videomappingsoftware. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de videostudio. Wie interesse of ideetjes heeft en wie wil meewerken kan mailen naar febe@hetentrepot.be.

DRUKLAB

Het druklab start in juni, en hiervoor wordt een nieuwe ruimte gecreëerd waar de drukperseen centrale plaats krijgt. Druktechnieken zoals linosnede, houtsnede, droge naald-ets en monotype kan je hier toepassen of aanleren. Het druklab wordt meteen ook de uitvalsbasis van de jonge Brugse kunstenaar Timothy Verlinde die de labgebruikers zal opleiden en begeleiden. Vrijdagavond en zaterdag kan je alvast hier terecht. Interesse? Via elke@hetentrepot krijg je meer informatie.

HOUTLAB

In het Houtlab kan er met schrijnwerkmachines aan de slag gegaan worden. Verschillende residenten maken ondertussen op regelmatige basis gebruik van de verschillende machines, waarmee ze onder meer hun eigen meubelen maken. In het houtlab wordt momenteel ook gestart met de uitwerking van de inrichting van Vama Veche, het zomerfestival van Het Entrepot in het Astridpark. Wie interesse heeft in het houtlab kan eveneens mailen naar elke@hetentrepot.be.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post544

Urban Art Festival Brugge

EntrepotGeplaatst door franky demon 13 mrt, 2018 08:57:36

Van vrijdag 30 maart tot en met zondag 1 april organiseert Het Entrepot de derde editie van URB, Urban Art Festival Brugge. URB focust opnieuw op 'grootstad' Brugge en de creativiteit die binnen een stedelijke context broeit. Drie dagen lang bombarderen we de stad met gedurfde, eigentijdse expo’s, muziek, performances, dansgekte en inventiviteit in welke vorm dan ook. URB wordt compacter én breidt uit tegelijkertijd! We gaan van zes festivaldagen naar drie, en maken het programma dus een stukje gebalder, maar tegelijkertijd gaan we van één naar drie hoofdlocaties: Het Entrepot, Villa Bota én De Tank. Bovendien slaan we de handen in elkaar met tal van cafés en winkels in de binnenstad, voor een Cafétour en Late Night Shopping. Verder is er op vrijdag ook een Brugse Hip Hop Showcase in Jeugdhuis Comma en een All Female DJ Party in Factor Club op zaterdag. URB palmt dus de stad in, zoals een urban festival hoort te doen!

NIEUW: DE ACHbar


De Tank wordt een van de nieuwe hoofdlocaties. Een ruimte voor experiment, waar alles kan. Een locatie die we dan ook toepasselijk de Anything Can Happen-bar noemen, ofwel de ACHbar. De exporuimte wordt door de jonge Brugse kunstenaar Mauritz Verlinden - tevens Tank-resident - omgetoverd tot een megalomane fantasiewereld tussen café en installatie, waar doorlopend surprise acts plaatsvinden. De ACHbar is het hele weekend geopend, en dus ook de ideale URB-uitvalsbasis in het centrum. ‘Je kan er het er het exclusieve URBier drinken én proeven van de ‘rock-‘n’-roll bar-bites’ van chef Hermes Vanliefde (Rock-Fort). Naast concerten en andere performances vinden er op zondagnamiddag ook verschillende ‘Katertalks’ plaats van creatieve changemakers Julian Devos (comma.world), Jules Gahide (KERK & NEST) en Dalilla Hermans (Charlie Magazine, Zwart).

SYNTHI

Villa Bota wordt dan weer omgedoopt tot het URB Soundlab. We creëren er een elektronicaonderwereld met als speerpunt de EMS Synthi 100, een gigantische analoge/digitaal hybride synthesizer uit de jaren ’70. Wereldwijd zijn er maar 30 gemaakt. Eén daarvan bevindt zich in België en dit uniek instrument zal het volledige URB-weekend aanwezig zijn in het Soundlab. Hij komt overigens rechtstreeks vanuit de Soulwax-studio, waar de gebroeders Dewaele er hun nieuwe album mee opnemen. Tien gelukkigen zullen de kans krijgen om er op zaterdag mee te leren werken tijdens twee exclusieve workshops. Andere geïnteresseerden kunnen om 17u een demo met de Synthi volgen en om 20u is er een live impro-sessie met muzikanten Milan W, Jürgen De Blonde en Floris Vanhoof.’ Tot slot vindt in het Soundlab op vrijdag en

zaterdag ook een gezellige DIY record fair door. Niet zomaar plaatjes, maar de meest

eigenzinnige Belgische platenlabels zijn aanwezig om hun zeldzame cassettes, lp’s en

handmade artwork te verkopen.

HOTSPOT #3: HET ENTREPOT-SKATEPARK

Het grasplein voor het skatepark aan Het Entrepot wordt omgebouwd tot het URB-plein, met een gezellige lentebar met urban drinks, een buitenterras, DIY BBQ, burgers, DJ’s, een skate contest, een Urban Market met workshops van lokale urban creatives als Timothy Verlinde, Charles Degeyter en Victor Verhelst, urban sportactiviteiten en… springkastelen, waarin je je innerlijke Miley Cyrus kan bovenhalen.

LATE NIGHT SHOPPING & CAFETOUR

Tijdens URB engageren tal van bars en shops in de binnenstad zich onder de URB-vlag. Ga op stap en bots op een bruisend stukje Brugge. Neem het stadplan bij de hand en ga van spot naar spot, mét de URB-STEMPELKAART die je op alle 13 URB-locaties kan krijgen. Verzamel ten minste drie URB-drinks in één van de cafés en ga langs in minstens 3 shops. Of gewoon in álle cafés. Vraag de barman/barvrouw om een stempel en bij 6 stempels krijg je een gratis URBier en tapasbordje in de ACHbar!

URB-FIETSTAXI

Véél te doen op veel locaties, en daarom introduceren we dit jaar de URB-fietstaxi! In

samenwerking met GreenRides Brugge voorzien we het hele weekend vervoer tussen, van en naar alle URB-locaties. Helemaal gratis. Ecologisch, snel en superchill. Het enige wat je hoeft te doen is de fietstaxi bellen op 0478 51 41 15 en zij doen de rest!


PRAKTISCH:

URB vindt plaats op vrijdag 30 en zaterdag 31 maart en zondag 1 april. Alle evenementen zijn gratis, behalve de workhops met de Synthi (25 euro pp en inschrijven via urb@hetentrepot.be). Het volledige programma en alle praktische info vind je op www.urb.be. Een organisatie van Het Entrepot, in samenwerking met Villa Bota, Jeugdhuis Comma en TURBO.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post528

Bootcamp voor toekomstige ondernemers

EntrepotGeplaatst door franky demon 15 feb, 2018 09:04:11

Op vrijdag, 2, zaterdag 3 en zondag 4 maart organiseren Het Entrepot, SLESH (JH Comma), TURBO en Ondernemerscentrum Brugge de eerste editie van Capish. Drie dagen lang worden jonge, toekomstige ondernemers intensief gecoacht om hun - concrete of iets minder concrete - plannen te verwezenlijken. Een weekend om hun ideeën in stroomversnelling te brengen.

Capish is een ‘bootcamp’ voor jongeren die ideeën hebben om een eigen onderneming of een evenement op te starten. Een weekend lang ga je met dat idee aan de slag, wordt je gecoacht en krijg je een hoop nuttige tips & tricks van ervaren professionals als starterscoach Julie Naesens (Actie voor Starters) en organisator Bram Loosveldt (Bomboclat, Gent Jazz). Er komen voorts ook verschillende boeiende sprekers langs die inspirerende lezingen brengen. Ook wie nog geen concrete ideeën heeft maar wel gedreven is om binnenkort te ondernemen is meer dan welkom op Capish. Deze driedaagse zal je alvast helpen met de eerste stappen en biedt je heel wat kennis en expertise zodat je klaar bent wanneer je een fantastisch idee te binnen schiet. Samen knutselen we de ideeën in elkaar.

Praktisch:

Capish vindt plaats op 2, 3 en 4 maart in De Tank (Burg 4).

Inschrijven is gratis maar verplicht, en kan tot 24 februari via www.hetentrepot.be/capish of het Facebookevent ‘Capish Brugge’

Met de steun van Provincie West-Vlaanderen, Stad Brugge en EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post522
Volgende »