Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Nieuw jeugdhuis Slesh start werking in de binnenstad

JeugdGeplaatst door franky demon 18 sep, 2017 09:20:28

We weten al langer dat er vraag is naar een jeugdhuis in de binnenstad. Comma vzw beantwoordt deze vraag door de opstart van Jeugdhuis Slesh, een plaats waar jongeren zich kunnen ontplooien, hun ideeën kunnen uitwerken en een praatje kunnen doen.

Net zoals jeugdhuis Comma, dat zijn naam te danken heeft aan de betekenis van een komma: een rustpunt, koos de vzw samen met zijn vrijwilligers voor een ander leesteken, namelijk de slash. Gezien de naam Slash reeds ingenomen was door een niet onbekende artiest werd gekozen voor het fout gespelde SLESH, wat meteen een West-Vlaamse tongval heeft. Een mooie knipoog naar het jeugdhuis dat verschillende thema’s zoals ontmoeten, creativiteit en ondernemerschap wil combineren.

Het doel van jeugdhuis Slesh is om in rechtstreeks contact te komen met jongeren en aanwezig te zijn in de buurt waar zij rondhangen. Heel wat jongeren vertoeven in de binnenstad en zo startte de zoektocht naar een geschikte locatie. De zoektocht eindigt hier aan het Kraanplein waar RCJC Het Entrepot vzw binnen Factor Club een ruimte beschikbaar stelt, waar de werking zijn eerste ontmoetingsruimte kan uitbouwen.

Naast ontmoeten wil Slesh zich echt gaan inzetten op de jongeren zelf met al hun talenten en ideeën. Dit door hen te activeren en motiveren om zaken te gaan ondernemen. Een tof idee, een gekke droom of een creatieve uithaal.

Jeugdhuis Slesh wil ambassadeur zijn van onze stad en de ondernemingscoach toont hoe ze verder aan de slag kunnen met hun idee. Het doel is dus niet enkel om een leuke ontmoetingsplaats op te richten, maar eveneens om de jongere te begeleiden in het uitwerken van hun idee.

Dit project maakt een mooie combinatie tussen de jeugdhuismethodiek en het ondernemerschap dat steeds meer leeft bij de jongeren.

Vanuit de Stad besloten we om de werking te erkennen als jeugdhuis en een hart onder de riem te steken met een subsidie van 1500 euro om de opstart vlot te laten verlopen.

Het jeugdhuis is 4 dagen per week open (maandag, woensdag, donderdag en vrijdag) van 11 tot 16u. Dit betekent geen extra druk op de buurt en gewoon een nieuwe leuke plek in de binnenstad waar jongeren hun boterhammen kunnen opeten, een babbeltje doen, lezen, hangen of werken aan projecten.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post483

Autoloze Zondag, ook voor de jeugd!

JeugdGeplaatst door franky demon 12 sep, 2017 09:06:21

Op 17 september trekken we opnieuw met z’n allen te voet, met de fiets, de step of op handen en voeten door Brugge.Na de overweldigende editie vorig jaar met meer dan duizend deelnemers komt de jeugddienst terug met hun grote badeendjes-kinderroute, met heel wat nieuwe activiteiten en beproefde klassiekers.

Nieuw op het programma:

1. De gloednieuwe stop aan het Zilverpand waar een kleurrijke opblaasbare constructie van Den Draad zorgt voor heel wat spring- en klauterplezier.

2. De muziekstraat in de Sint-Amandstraat waar kinderen zelf met instrumenten muziek kunnen maken.

3. De kleurplatenlaan in de Hallestraat waar kinderen kunnen kleuren en tekenen op de zotste kleurplaten.

4. Het kunstplein in het Arentshof waar kinderen dankzij de Brugse organisatie ‘Kunstenal’ hun eigen kunstwerk kunnen maken.

Naast deze 4 locaties, zijn er ook nog 9 klassiekers die terugkomen. Zo is er opnieuw theater op het Muntplein, kan je naar hartenlust gocarten op en langs de Speelsmansrei en staat er langs de Dijver een grote sjorconstructie klaar om te beklimmen.

De uitvalsbasis van de grote eendjesroute is het Sebrechtspark, een echte familieplek. Het is de locatie om even op adem te komen, iets te drinken en te picknicken. Ook daar is er geen gebrek aan animatie: kinderen maken er gigantische zeepbellen, spelen mee met de volksspelen en schieten hun eigen raket af met Jeugdwerkgroep Ruimtevaart!

Heb je hierna nog energie over? Dan kan je kan een van de blauwe eendjes gaan opzoeken, deze duiden de extra activiteiten op kindermaat aan.

Inspringen kan over de hele route, overal kan je een plannetje bekomen, of volg gewoon de eendjes op grond! Dit jaar gaan we ook digitaal met onze route, die je nu al kan downloaden! Via de Ojoo app heb je alle haltes met alle informatie in je broekzak. Ontdek de volledige route en alle informatie over de app op jeugddienstbrugge.be/autoloze-zondag.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post478

Nieuwe musicalvoorstelling ‘Jan Zonder Vrees’ komt naar Brugge

JeugdGeplaatst door franky demon 08 sep, 2017 09:06:01

Team Jacques is een op en top Brugse theatervereniging die werd opgericht door de broers Jonas en Dries Jacques in 2011. Een vereniging die in leven wordt gehouden door de motivatie van vele vrijwilligers die dezelfde visie delen.

Én laat het nu net die visie zijn die Team Jacques onderscheidt van andere theatergezelschappen. Zoals ze het zelf zo mooi kunnen verwoorden, willen ze unieke producties brengen die zowel innovatief als creatief zijn en waar educatie en diversiteit centraal staan. Alle producties worden gerealiseerd, zoals je kan zien, door jongeren en jongvolwassenen. Op die manier geeft Team Jacques jongeren met een passie voor toneel de kans om zich op alle aspecten (productie, artistiek, …) te ontplooien.

Hun eerste project, ‘Blinker de musical’, was meteen een schot in de roos! Een succesverhaal dat zelfs reikte tot in Oostenrijk! Blinker is een echt verhaal voor kinderen en jongeren, daarom speelde de cast ook een schoolvoorstelling die in een mum van tijd uitverkocht was.

Nu 2 jaar later staan ze er opnieuw. Op 15 september gaat hun nieuwste project ‘Jan zonder Vrees’ in première in de wondermooie stadsschouwburg in Brugge. Met een verhaal vol liefde, spanning, humor en een dappere hoofdrolspeler zijn alle ingrediënten voor een nieuw succesverhaal aanwezig.

De cast speelt 3 voorstellingen en ook opnieuw een speciale schoolvoorstelling. Maar deze keer gaan ze nog een stapje verder. Vanuit hun visie besliste de cast om ook een “warme voorstelling” te spelen. Een voorstelling die perfect aansluit met de visie van Team Jacques die zoals eerder vermeld kansen wil bieden. Cultuur is een recht voor iedereen, al is het vaak niet evident voor sommige kwetsbare doelgroepen om een musical bij te wonen. De warme voorstelling richt zich specifiek naar organisaties die met actief omgaan met kinderen en jongeren, groepen die zich inzetten voor kansarmoede of gehandicaptenzorg, … De voorstelling gaat door op zaterdag 16 september om 15u en tickets kunnen verkregen worden aan een reductietarief.

Ik vind het buitengewoon om te zien dat een groep jongeren die volledig draait op vrijwilligers zich ook nog eens actief gaat engageren voor minderheidsgroepen en zo iedereen de kans geeft om een fijne namiddag te kunnen beleven. Het is onze plicht als Stad om initiatieven zoals deze die zich inzetten voor inclusie ook actief te gaan ondersteunen. Daarom kan ik met trots zeggen dat we Team Jacques voor dit project een Jong Ding subsidie kunnen toekennen van 5000 euro!

We hopen dat dit financieel duwtje in de rug het gezelschap de motivatie geeft om zich ook in de toekomst verder te ontwikkelen en nog meer jongeren kan warm maken om zich te ontplooien als echte acteurs!

Deze Jong Ding initiatieven laten kinderen, jongeren en volwassenen kennismaken met een andere kant van Brugge, het helpt onze stad mee te vernieuwen en te verjongen!Ik doe graag nog een warme oproep naar alle andere jongeren. Zit je zelf met een tof idee, met een passie, met een doel!
Contacteer de jeugddienst via mail, facebook, twitter en we kijken wat mogelijk is.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post477

Summerblast Festival

JeugdGeplaatst door franky demon 07 sep, 2017 19:07:37

Op zaterdag 9 september wordt bij jeugdhuis Thope opnieuw het einde van de zomer gevierd met het jeugdmuziekfestival Summerblast, het festival waar de nineties helemaal terugkomen.

Zo heeft Summerblast een indrukwekkende line-up met bekende artiesten zoals Def Dames Dope, gekend van hun song “It’s OK, All right”, Kate Ryan, de muzikale duizendpoot met de bekende kniezwengel, Jan Vervloet, de Vlaamse boysband Get Ready en DJ F.R.A.N.K., die deel uitmaakte van The Underdog Project gekend van de Summer Jam. De eigen discobar Thope zorgt voor de officiële afterparty en sluit het feestje af.

Of je nu 12 jaar of… bent, het festival staat garant voor een geweldige avond vol muziek en plezier. Summerblast, een organisatie van jeugdhuis Thope en zijn vele vrijwilligers, is een feestje voor iedereen.

De integrale opbrengsten gaan naar de activiteiten die Jeugdhuis Thope organiseert. Zo wil het jeugdhuis de kosten voor de jongeren zo laag mogelijk gehouden en krijgt iedereen de kans om deel te nemen.

Als Stad Brugge, geven we het jeugdhuis alvast een duwtje in de rug om het feestje op poten te zetten. De organisatoren kunnen namelijk beroep doen op een jeugdmuziekfestival. Een subsidie ter waarde van max. 3.500 euro. Naast de financiële steun kunnen de organisatoren ook rekenen op materiële steun.

In ruil voor die ondersteuning vragen we ook aan Jeugdhuis Thope om bij hun organisatie aandacht te besteden aan schenkgedrag, alcoholgebruik, zwerfvuil, geluidsoverlast… Zo is de non-alcoholische drank op Summerblast ook goedkoper dan de alcoholische drank en wordt taxi-gebruik aangeraden. We vinden het belangrijk dat jongeren op een leuke en verantwoordelijke manier kunnen uitgaan en zorg dragen voor zichzelf, elkaar en de buurt.

Het mag duidelijk zijn dat we als Stad willen inzetten op een leuk fuif- en uitgaansklimaat en dat willen we doen samen met de organisatoren en jongeren. Met ons ruim arsenaal aan subsidiemogelijkheden van een fuifcheque ter waarde van 500 euro tot een groots nieuw idee met Jong Ding twv 15.000 euro willen we Brugge voor jongeren op de kaart zetten.

Ons doel is om jongeren te motiveren om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan en om hun dromen, hoe klein of groot, na te streven.

Mijn oproep naar jongeren is, heb je zelf een idee of organiseer je een feestje? Laat ons jouw idee horen en we kijken hoe we het kunnen waarmaken! Alle informatie over onze subsidies is te vinden op www.brugge.be/subsidies-voor-organisatoren-jeugdevenement

Jongeren die nog een ticket willen kopen aan 10 euro in voorverkoop kunnen terecht online op de facebookpagina of fysiek bij Bocca, 't Hof van Beroep, De Gilde (Brugge), Jeugdhuis Thope (Sint-Michiels), Drankencentrale Rotsaert (Zedelgem) en alle Brooklyn filialen.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post476
Volgende »