Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Buitenspeeldag breidt uit naar 13 locaties in Brugge!

JeugdGeplaatst door franky demon 20 mrt, 2018 09:34:40

Brugge mag opnieuw een buitenspeeldag verwachten op woensdag 18 april 2018. De buitenspeeldag dichter bij kinderen en jongeren brengen is een succes. Dit jaar zetten we in op maar liefst 13 locaties. Samen met onze partners zorgen we voor een nog leukere buitenspeeldag dicht bij je thuis. We willen in kader van een kind- en jeugdvriendelijke stad echt iedereen laten buitenspelen met dit gratis aanbod!

Het is ons doel om kinderen en ouders de speelruimte dichtbij hun buurt laten ontdekken en nog meer kinderen een leuke namiddag bezorgen! Dit doen we door op alle locaties een uitgebreid aanbod met diverse activiteiten (van springkastelen tot avontuurspelen) aan te bieden. Op ieder plein voorzien we ook activiteiten voor de allerkleinsten, want jong geleerd is oud gedaan!

We brengen de buitenspeeldag dus echt naar de buurt. Een doelstelling die we enkel kunnen bereiken dankzij de vele partners die zich met ons inzetten om de buitenspeeldag een succes te maken. We vinden we het enorm belangrijk dat we met ons aanbod tot bij de kinderen komen en daar past dit concept perfect in.

Ik wil ook een speciale dankjewel richten aan de studenten haarzorg en schoonheidszorgen van KTA Brugge die op onze locaties paraat staan met hun grime en gekke kapselstand op 11 locaties.

De 13 locaties zijn:

Assebroek:
Hoeve Hangerijn in samenwerking met vzw ‘t Schuurke
Sportpark Daverlo in samenwerking met sport- eet- en leescafé Daverlo + kinderwerking ‘t Ravotterke

Centrum Brugge
Koningin Astridpark in samenwerking met jeugddienst Brugge

Lissewege
Kinderwerking De Kikker 3 stelt zijn deuren open voor alle enthousiastelingen

Sint-Andries:
Speelplein Hermitage in samenwerking met buurtsport
Speelplein Paul Gilsonstraat - Frans Gevaertstraat in samenwerking met jeugdatelier Oranje

Sint-Jozef:
Gandhiplein in samenwerking met kinderwerking Sint-Jozef

Sint-Kruis:
Speelplein De Tandem: Kinderwerking Rinkelbel

Sint-Michiels

Park de Rode Poort (Bosje van de Baron) in samenwerking met kinderwerking De Paddestoel

Sint-Pieters

Speelbos Duivekeetbos in samenwerking met jeugddienst
Sportpark Tempelhof in samenwerking met buurtsport

Zeebrugge

Sportpark De Landdijk in samenwerking met kinderwerking De ZOCjes

Ook enkele kinderopvanginitiatieven
zetten zich die dag in om met hun kinderen een leuke buitenspeeldag te organiseren! Blydhove Nono, IBO Kakelbont Sint-Michiels (MOK), IBO Kakelbont Sint-Andries (AKK),IBO Kakelbont Het Noordveld Sint-Andries (ANS), CKG Sint-Clara.

Kortom: De buitenspeeldag is het ideale moment om samen met de kinderen te genieten van het gezellig samen buiten zijn. Een dikke dankjewel aan al onze partners, die de kinderen en hun ouders met open armen verwelkomen op één of meerdere van de 13 locaties. Zo kunnen de kinderen een ganse namiddag buiten ravotten en spelen, aangezien de Vlaamse TV-zenders niet zullen uitzenden. Ik ben ervan overtuigd dat we op deze namiddag enkel gelukkige gezichtjes zullen zien in en rond Brugge.

Als schepen van jeugd kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk buitenspelen wel is. Kinderen die buiten spelen maken hun eigen spel, doen beroep op hun fantasie, bewegen en krijgen voldoende gezonde lucht binnen.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post529

Je verveelt je geen moment in de paas-en zomervakantie met het nieuwe vakantiemagazine

JeugdGeplaatst door franky demon 28 feb, 2018 10:58:02

Het nieuwe vakantiemagazine voor kinderen tot 12 jaar valt eerstdaags in de bus. Vandaag stellen we samen met Ann Vandenbossche van vzw Roots en de kinderen van vrije basisschool de Zonnetuin dit nieuwe vakantiemagazine voor. Dit magazine geeft je een overzicht van activiteiten, uitstappen en kampen in de paas- en zomervakantie.

De eerste paaslelies steken de kop op en we voelen de paasvakantie naderen! 14 vrije dagen die je kan vullen met uitstappen en activiteiten in onze mooie stad! Tijdens de paasvakantie is er voor elk wat wils. Je kan meespelen op 5 verschillende locaties bij vakantiewerking Kwibus. Breng op 6 april met Kwiplus een bezoekje aan K3 en hun vrienden op uitstap naar Plopsaland!

Liever een hele week spelplezier beleven? Dan is een kampje tijdens de paasvakantie misschien meer jouw ding! Vzw Roots is een van de organisaties die zo’n kampjes organiseert! Ann Vandenbossche laat kinderen hun fantasie de vrije loop gaan tijdens haar themakampjes: ‘bos en spel’ en ‘natuur en creatie’. De groene omgeving van Hoeve Hangerijn is daar de perfecte locatie voor! Een rode draad doorheen deze activiteiten is dan ook de aandacht voor duurzaamheid. Schilderen gebeurt zoveel mogelijk met natuurlijke verf, tijdens de kooklessen wordt er gekookt met seizoensgebonden producten om vingers aan af te likken. Daarnaast verdiept vzw Roots zich in de kracht van het verhaal, en biedt het met het project 'zinneprikkels' thematische verhalenkoffers aan.

Ook in de zomervakantie kan je bij vzw Roots je batterijen opladen tijdens een kampje. Natuurlijk zijn er ook nog heel wat andere activiteiten in de zomermaanden!

Waarom niet een uitstapje plannen naar Zeebrugge? Bezoek de strandbib voor het ultieme rustmomentje. Of pik een film mee, elke donderdag is er voor elke leeftijd wel wat wils. Kan je niet lang stilzitten? Geen probleem, strandanimatoren organiseren elke dag sport- en spelactiviteiten. Voor de speurneuzen kan je in het gebouw van de Oude Vismijn alle geheimen van de zee ontdekken.

Het is ook uitkijken naar de Triënnale! Hoe zie jij de toekomst van je stad? Denk en filosofeer mee na tijdens een belevingstocht. Of ga op pad met het kids-doe-boek. Voor de echte Indiana Jones’ onder jullie kan je samen met vlieg meezoeken naar de Triënnale-schat!

Ook als het weer even tegenslaat kan je je zeker niet vervelen. Blader door het vakantiemagazine en ontdek een indoor speelterrein, plan een uitstapje naar het zwembad of ga naar de cinema.

Dat Brugge een bruisende stad is bewijst ook dit magazine. Daarom vind je er een handige kalender terug waar je alles makkelijk kan plannen. Nog even boven de koelkast of je bed ophangen en je hoeft niets van de vakantie te missen!

Het magazine is trouwens erg praktisch opgesteld, met de handige symbolen die je onmiddellijk of je kan deelnemen tijdens de paas- of zomervakantie. Je vindt er ook alle contacteren van de organisatie terug. Dus zie je iets leuks, kan je direct naar de website surfen voor meer informatie of om je in te schrijven.
Om al deze toffe activiteiten betaalbaar te houden kan je terecht bij het Huis van de Bruggeling om AXI-bonnen op te halen. Elk Brugs kind heeft recht op 10 euro

AXI-bonnen. Ontdek nog andere voordelen in het magazine! Het vakantiemagazine voor kids valt deze week in de bus bij maar liefst 7200 Brugse kinderen tussen de 3 en 12 jaar! Geen exemplaar ontvangen? Vraag er eentje aan via jeugd@brugge.be. Een ding staat nu al vast, de vakantie in Brugge wordt onvergetelijk!  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post527

Nacht van de Totem krijgt subsidie jeugdmuziekfestival

JeugdGeplaatst door franky demon 28 feb, 2018 10:55:31

Op vrijdag 2 maart organiseert FOS 209 de Vrijbuiters Nacht van de Totem, in het Entrepot. Na het succes van vorig jaar is de tweede editie een feit. Nacht van de Totem is de opvolger van Happy People Party. Na de editie van 2016 was het tijd voor een nieuw concept met daarbij een passende naam. En wat is er meer scouts dan ‘de totem’. Elke scouts krijgt in zijn carrière hun totem, verwijzend naar het dier dat het meest bij de scouts past. Tijdens Nacht van de Totem kunnen ook niet-scouts hun innerlijke totem ontdekken, of zoals ze het zelf zo mooi zeggen: “let the beast out”.

“Het concept van het evenement is simpel. Samen met Stad Brugge zetten de organisatoren in op een positieve uitgaanssfeer en dit allemaal voor een betaalbare prijs.

Nacht van de Totem heeft een indrukwekkende line-up met bekende artiesten zoals Team Damp, gekend voor hun optredens op Tomorrowland. Een andere bekende naam is Boyscout Radio. Het populaire scoutsduo hangt binnenkort hun koptelefoon aan de haak maar speciaal voor Nacht van de Totem spelen ze nog eens de pannen van het dak. Daarnaast zullen ook DJ’s Baftank & Coscocoma, Carlamote, Casablanca, Vos en The uniquorns zorgen voor een onvergetelijke avond. Spektakel gegarandeerd!

De Vrijbuiters helpen ook jong nieuw talent aan een podium. Ze organiseerden een wedstrijd waarbij DJ’s een set konden insturen. Uiteindelijk koos de jury DJ ATNT als winnaar!

De opbrengsten gaan integraal naar de spaarpot om nieuwe lokalen te bouwen. De oude houten lokalen hebben hun beste tijd gehad. De isolatie en energieprestaties zijn ondermaats en kan dus wel vernieuwing gebruiken. Het is fantastisch om zo’n ondernemerszin te zien bij jongeren uit het jeugdwerk. Dat je je eigen lokaal renoveert met centen waarvoor je als vereniging hard gewerkt hebt is iets om trots op te zijn!

Jongeren die nog een ticket willen kopen aan 6 euro in voorverkoop kunnen terecht online op de Facebookpagina, bij ambassadeurs van het evenement en in alle Brooklyn filialen in Brugge.

De Brugse jongeren hebben heel wat in hun mars op vlak van muziekevenementen organiseren. Als schepen van Jeugd wil ik graag samen met Stad Brugge de jongeren motiveren om hun talenten verder te ontwikkelen. Daarom ondersteunt Stad Brugge dit evenement met een muziekfestivalsubsidie voor het bedrag van € 1577,78.

Heb je zelf de passie om evenementen te organiseren en heb je een goed concept? Laat ons jouw idee horen en we kijken samen hoe we het kunnen waarmaken! Jongeren genieten van zowel materiële (hekkens, podia en dergelijke) als financiële ondersteuning die varieert van € 500 tot € 3500. Alle informatie over onze subsidies is te vinden op www.brugge.be/subsidies-voor-organisatoren-jeugdevenement.

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post526

Grondige opfrissing van speelplein Lorreinenhoek

JeugdGeplaatst door franky demon 27 feb, 2018 09:29:32

Stad Brugge investeert in vernieuwing van het speelplein aan de Lorreinenhoek. Kinderen en volwassenen kunnen binnenkort genieten van een uitdagender en veiliger speelplein.

Dit kleine, gezellige speelplein ligt in een woonwijk waar Sem en Siene wonen. Sem en Siene, 2 kinderen uit de wijk, schreven ons een brief met de vraag om het plein nog leuker te maken. Uiteraard vinden we de mening van kinderen en jongeren belangrijk en gingen we aan de slag.

We waren dan ook verheugd toen op 8 juni, tijdens het inspraakmoment, 18 buurtbewoners, waaronder 8 kinderen en jongeren, een enquête invulden. Voor ons het bewijs dat ook kinderen en volwassenen betrokken willen zijn bij hun buurt.

De kinderen willen een uitdagender speelplein met nieuwe en andere speeltoestellen. Tijdens het inspraakmoment kwam ook duidelijk de vraag om de petanqueveld en het combinatietoestel te behouden.

De buurtbewoners willen vooral een opfrissing van de bestaande planten en bomen. Sommige bomen zijn te groot geworden en hebben nood aan een goede snoeibeurt.

Op basis van de suggesties werd een ontwerp opgemaakt.
De buurtbewoners die het plan op 7 oktober 2016 voor de eerste keer te zien kregen, toonden grote appreciatie voor het nieuwe ontwerp. Concreet plaatsen we naast het petanqueveld 2 zitbanken, een picknicktafel en een afvalmand. In de speelzone wordt het zand weggehaald en vervangen door een dikke laag eco mulch. De 3 veerwipjes krijgen een nieuwe bestemming in de speelzone. We weten dat veel kinderen graag met de bal spelen op het plein. Om het nog leuker te maken plaatsen we in het midden van het plein een nieuwe ballenkorf.

De aannemer gaat de laatste week van februari van start. In het totaal zal de aannemer een 30-tal werkdagen nodig hebben. We hopen het plein begin mei open te stellen. We hopen dat het speelplein voor vele jaren een leuke en uitdagende speelplek blijft.

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post525
Volgende »