Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

WOESH verhuist naar nieuwe locatie en neemt intrek in handelspand aan de Damse Vaart.

JeugdGeplaatst door franky demon 18 jan, 2018 08:55:24

Goed nieuws! Kinderen en jongeren die willen leren jongleren, balanceren of les volgen in acrobatie, clownerie, drama, grime, goochelen, vuurspuwen... kunnen binnenkort terecht in de nieuwe locatie van circusatelier WOESH in een loods in de Damse Vaart-Zuid 39.

Circusatelier WOESH is reeds sinds 2001 actief in Brugge en begon als kleine werking met circusworkshops voor kinderen. Vandaag behoort WOESH, met ongeveer 150 vaste leden, bij de 5 grootste circusateliers in Vlaanderen.

Een locatie die de capaciteit aankan, is dan ook een belangrijke meerwaarde voor de werking.

Op gebied van huisvesting heeft WOESH er al een turbulent verleden op zitten. Ik herinner me nog dat WOESH hun bureau in het Entrepot had. Na enkele verhuizingen en een lange zoektocht naar een geschikte locatie was het half 2017 eindelijk zo ver. Hier aan de Damse Vaart werd dit woonhuis met handels- en atelieroppervlakte aangekocht. Een locatie die het mogelijk maakt om zowel atelier, backoffice en materiaal samen te brengen. Kortweg de ideale locatie om verder te bouwen aan deze artistieke jeugdwerking.

WOESH kreeg een stedenbouwkundige vergunning voor het omvormen van de handelsfunctie naar een jeugdwerking. Met deze aankoop ter waarde van 559.000 euro toont Woesh aan dat het hen menens is om als circusatelier hier in Brugge te blijven.

Als schepen van jeugd ben ik trots dat één van de 5 grootste Vlaamse circusateliers kiest voor Brugge als uitvalsbasis. Een echte meerwaarde voor ons rijke jeugdwerklandschap en de Brugse kinderen en jongeren.

In Brugge blijven we inzetten op sterk jeugdwerk. Daarbij maakt onze subsidiëring voor jeugdinfrastructuur het mogelijk om WOESH financieel te ondersteunen. Zo doet WOESH beroep op onze investeringstoelage voor jeugdinfrastructuur, goed voor een subsidie van 196.000 euro. Naast een subsidie van Stad Brugge, kan WOESH ook rekenen op de financiële steun van Provincie West-Vlaanderen ter waarde van 50.000 euro.

Het mag duidelijk zijn dat WOESH hier zelf een grote investering maakt in hun eigen werking en in Brugge. Iets wat we graag toejuichen en ondersteunen. Ik wens hen uiteraard veel succes met de werking en hoop dat Brugge een broedplaats mag zijn voor nieuw circustalent!

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post514

Jong productiehuis “Zeekrekel” gaat voor experimenteel jeugdwerk

JeugdGeplaatst door franky demon 08 jan, 2018 12:26:03

Zeekrekel is een nieuwe werking die sinds september 2017 experimenteel aan het werk gaat met kinderen. In de Zeekrekel is iedereen een kunstenaar. Samen spelen, muziek maken, instrumenten bouwen, zingen, dansen… Alles wat met kunst en cultuur heeft te maken komt hier aan bod. Ze organiseren vakantiekampen en ateliers onder het motto 'Alle kinderen hebben recht op kunst en cultuur'.

Tijdens de kampen en ateliers geven ze ieder kind het recht zijn of haar weg hierin te vinden. De naam ‘Zeekrekel’ komt letterlijk van de zee. De zee is wild, zit vol verrassingen, vol kleur en dieren. En als je diep genoeg zwemt heb je de kans een zeekrekel tegen te komen. Maar het geluid die dit diertje maakt, is voor velen nog ongekend. Juist om deze reden staat muziek en geluid centraal. Elk kind is uniek, dus elk kind ontwikkelt zijn eigen muzische taal.

Zeekrekel houdt ervan om met verschillende kunstdisciplines aan de slag te gaan. Er wordt kennisgemaakt met verschillende kunstvormen; muziek, body-music, componeren, zingen, dansen… Maar ze gaan ook beeldend aan de slag. Dit gaat van werken met klei, werken met hout, textiel, wol en andere materialen. Zo heeft iedereen de ruimte om zijn artistieke talent te ontwikkelen.

Er is oog en oor voor het kind. Dit doen ze door effectief te luisteren naar hun input en op die manier aan de slag te gaan. Zowel peuters, kleuters als lagere schoolkinderen zijn welkom en zitten samen in de groep. Door verschillende leeftijden samen te zetten vormt dit een goede dynamiek. Zo vormt deze werking een leerrijke ervaring voor iedereen.

Deze werking gaat door op dinsdag in Sint-Kruis, op woensdag in Assebroek, op vrijdag in Sint-Andries of op zondag in Brugge. Op deze verschillende dagen en plaatsen kan je deelnemen aan de percussieband en verschillende ateliers. De thema’s gaan over de tijd, de maan, kleuren, enzovoort. Voor tien sessies betaal je 65 euro.

Ook in de vakantie staat Zeekrekel paraat. In de kerstvakantie, krokusvakantie en paasvakantie gaan de kampen door op de Vrije Basisschool Het Kleurenpalet, Afdeling Groenestraat. Voor een dag kamp betaal je 25 euro. De lengte van de kampen hangen af per vakantie en variëren van 3 tot 5 dagen.

Deze zomer stapte Mieke naar de jeugddienst met de vraag tot ondersteuning. Ondertussen ontving Zeekrekel al een subsidie van 2500 euro. We hopen dat dit financieel duwtje in de rug de werking toelaat om verder te groeien en nieuwe prikkels aan te bieden.

Het Brugse jeugdwerk blijft zich uitbreiden en diversifiëren. Als schepen van jeugd ben ik blij dat Zeekrekel zo’n gevarieerd aanbod heeft en inzet op de ontwikkeling van het kind. Dit is volgens mij één van de kerntaken van het jeugdwerk.
  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post511

Zeescouts Stella Maris is aan het verbouwen

JeugdGeplaatst door franky demon 04 jan, 2018 09:21:57

Zeescouts Stella Maris (met 140 leden) heeft al meer dan 40 jaar zijn werking in het voormalige schoolgebouw van Zeebrugge, een gebouw dat de Parochie ter beschikking stelt. Het jeugdlokaal was jammer genoeg de laatste jaren al heel wat van zijn glorie verloren. Zo voldeed het lokaal niet meer aan de hedendaagse normen en de brandveiligheidsvereisten.

In 2015 werd het verbouwdossier opgestart en in september 2016 was het zover. De werken startten om het jeugdlokaal nieuw leven in te blazen. De scouts staken zelf de handen uit de mouwen. Ze deden dit niet alleen. Ik ben trots dat deze zeescouts beroep kon doen op een leger van vrijwilligers om het gebouw volledig te strippen en klaar te maken voor de verdere opbouw. Een heus karwei dat er meteen voor zorgde dat de kosten gedrukt werden.

In de tussenperiode werd de zaal Albatros en de Biekorf ter beschikking gesteld om de activiteiten gewoon door te laten gaan. Mooi om te zien dat Stella Maris hier kan rekenen op de ondersteuning van de Parochie. Het spreekt voor zich dat flexibiliteit hier belangrijk was. Ik wil hier zowel de leden, leiding en ouders bedanken voor hun begrip.

Architect Gino Debruyne werd door de parochie aangesteld om de verbouwing in goede banen te leiden. Alle ruwbouwwerken, schrijnwerk, vloeren, pleisterwerken neemt Artes Depret voor zijn rekening. Elektriciteitswerken voert firma Quintiens uit. Sanitair, ventilatie en verwarming wordt voorzien door ASD.

Een belangrijk punt bij de verbouwing was het creëren van meer ruimte op een eenvoudige en simpele manier, zodat een bouwaanvraag overbodig werd. Er werd gekozen om muren uit te breken en zo open ruimtes te maken die nu multifunctioneel gebruikt kunnen worden. Het pareltje van dit verbouwproject moet wel de zolder zijn, deze dient binnenkort als indoorspeelruimte tijdens de werking. De ideale plaats om activiteiten te organiseren bij regenweer.

Als schepen van jeugd ben ik er trots op dat we dit verbouwproject kunnen subsidiëren met een investeringssubsidie van 82.645 euro. Het was meteen duidelijk dat de Parochie en de vereniging het project mee ondersteunen. De parochie engageert zich om minimaal 55.000 euro bij te passen.

De scouts leverden al heel wat steun door o.a. veel inzet om zelf de afbraakwerken met eigen vrijwilligers uit te voeren. Ook organiseerden zij al heel wat financiële acties om de verbouwing mee te financieren. Na alle zware inspanningen om het lokaal te strippen, geeft de vereniging nu de fakkel door aan de aannemers. Die gaan nu aan de slag zodat de scouts hopelijk na de zomervakantie opnieuw zijn activiteiten kan laten doorgaan.
  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post510

Ingress, een duik in de fictieve wereld

JeugdGeplaatst door franky demon 06 dec, 2017 09:57:10

Op 2 en 3 december stond de binnenstad van Brugge in het teken van Ingress, een spel waarbij je gebruik maakt van de locatie van je smartphone om de omgeving te ontdekken. De app maakt het voor spelers mogelijk om in interactie te treden met de een virtuele wereld door zich te verplaatsen naar bezienswaardigheden in de stad, net zoals bij dat andere bekend augmented reality spelletje ‘Pokémon GO’ het geval is.

In 2 kampen strijden de spelers tegen elkaar om zoveel mogelijk terrein te veroveren, Brugge te veroveren en zo een level te stijgen. Leuk is dat ze ook al het moois wat Brugge te bieden heeft ontdekken. Het spreekt voor zich dat de binnenstad dan ook een pareltje van een speldomein is.

Dit weekend zijn zo'n 1500 spelers mee komen spelen, ook uit het buitenland. De ideale manier om Brugge op een hedendaagse en nieuwe manier te ontdekken.

Ingress is echt een wereldfenomeen. Zo speelden ze het spel dit weekend in 8 wereldsteden waaronder Tallinn (Estland), Madrid (Spanje), Perth (Australië), Taiwan, Brunei, San Francisco (California, VS) en Honolulu (Hawaï, VS).

Een wereldspel waar Brugge zijn steentje aan wilde bijdragen. Een spel dat volledig past in de gedachte om van Brugge een kind- en jeugdvriendelijke stad te maken. Daarom ondersteunden we de organisatie met een Jong Ding Subsidie van 2000 euro. Met deze subsidiepot willen we ideeën en concepten van en voor jongeren mee vorm geven die Brugge op de kaart zetten als kinderen- en jongerenstad.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post507
Volgende »