Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Bouw nieuwe jeugdsite ‘Zandberg’ op Assebroek gestart

JeugdGeplaatst door franky demon 19 okt, 2017 10:19:20

Het is zo dat de oude lokalen van de Zandberg, die opgetrokken werden in 1980, verouderd zijn en de kwaliteit te wensen overlaat. De lokalen verslinden energie en lijden op verschillende plaatsen schade.

We hadden 2 opties: renoveren of kiezen voor een nieuwe start. Om te voldoen aan de kwaliteitseisen, kozen we ervoor om een nieuw ontwerp uit te tekenen. Tot blijdschap van de verenigingen KSA Assebroek meisjes, Gewest KSA De Graal, Europascouts, Uitgezonderd en Vakantiewerking Kwibus.

In 2015 ging de stad op zoek naar een ontwerper voor een bijna energie-neutraal (BEN) gebouw. Er werd een aanbesteding uitgeschreven waarbij architectenbureaus de kans kregen om zich daarvoor kandidaat te stellen.

Ons doel: een gebouw waarbij kinderen en jongeren centraal staan, duurzaam en toekomstgericht is. Bijvoorbeeld door gedeeld ruimtegebruik, zodat een vereniging buiten de werking van het jeugdwerk ook de een ruimte kan huren en gebruiken.

Bureau Robuust Architectuur en Onderzoek’ uit Gent werd uiteindelijk gekozen op basis van hun visie en ervaring zowel in duurzaam bouwen als in bouwen voor jeugdwerk. Na de aanstelling kregen de plannen vorm en kijken we naar een ontwerp gebaseerd op een modulair systeem met doordacht materiaalgebruik zoals leemsteen, die een lage ecologische voetafdruk heeft en bovendien zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Verder linken de speelse corridors het complex met het speelplein.

Het voorstel van ontwerp werd tussentijds ook afgetoetst bij de verenigingen. Zo zag de Europascouts dat de ‘verloren ruimte’ onder de nieuwe trap een ideale plaats is om hun sjorbalken op te bergen. Creatieve geesten, die jongeren!

Nu staan we hier samen met de verenigingen klaar met de schop in de hand.
De bouwvergunning werd namelijk tijdens de zomervakantie van 2017 afgeleverd, voor een project dat binnen de 210 werkdagen afgewerkt moet zijn. Geen tijd te verliezen dus. Aannemer Sabbe, die instaat voor werfinrichting en ruwbouw, begon in de week van 2 oktober 2017 met de werfinrichting. De grondwerken zijn de voorbije week gestart. Ook ASD (lot hvac en sanitair) en Geoffrey Dewitte (lot elektriciteit) zijn paraat om de werken uit te voeren.

Als alles goed gaat kunnen de jeugdbewegingen het seizoen 2018-2019 starten in deze gloednieuwe jeugdlokalen, die ruimte zullen bieden voor heel wat speelplezier voor onze jongeren.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post497

Vakantiewerking Kwibus organiseert Halloweentocht op 5 locaties

JeugdGeplaatst door franky demon 19 okt, 2017 09:48:21

Vrijdag de 13de leek ons het perfecte moment om de nieuwe Halloweentocht van vakantiewerking Kwibus voor te stellen in Basisschool De Pannebeke.

Op dinsdag 31 oktober maken kinderen, tussen 4 en 12 jaar, samen met hun ouders en onze animatoren, een tocht door de wijk. Onder het motto ‘snoep of je leven’ gaan ze op zoek naar lekkers.

We vragen aan de kinderen om zich te verkleden in het meest griezelige waaraan ze kunnen denken… Trek je mooiste heksenkleed of vampierenkostuum aan en haal de schminkdoos boven. Het kan er niet griezelig genoeg uitzien. Om de kinderen hier vandaag al wat inspiratie te geven, delen we alvast enkele leuke halloweenmaskers uit.

Kinderen en ouders kunnen doorlopend van 17u30 tot 21u langskomen op onze 5 Kwibus-locaties.

Oranje VZW zorgt in basisschool De Triangel op Sint-Andries en hier in basisschool De Pannebeke voor leuke activiteiten en een spannende tocht. Dit zijn 2 locaties waar kinderen met en zonder beperking van harte welkom zijn.
De andere locaties zijn:


Kwibus Sint-Kruis

Leopold Debruynestraat 56

8310 Sint-Kruis

Kwibus Sint-Michiels

Sint-Michielslaan 33

8200 Sint-Michiels

Kwibus Sint-Pieters

Karel Ledeganckstraat 3

8000 Sint-Pieters

Om van deze Halloweentocht een succes te maken, doe ik graag een warme oproep naar de buurt toe! Binnenkort valt een brief met affiche in de bus. Door de affiche uit te hangen, geef je aan dat de kinderen bij jou mogen aankloppen.

Buurtbewoners kunnen ook via de website jeugddienstbrugge.be/kwibus/halloween hun adres registreren. Zo weten we vooraf waar we kunnen aanbellen en ontvang je van ons een leuk startpakket. Bovendien staat op de website alle informatie over het leuke evenement. Je vindt alle info hier terug.

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post495

Op 20 oktober viert Brugge de DAG en NACHT van de jeugdbeweging

JeugdGeplaatst door franky demon 16 okt, 2017 09:41:53

De Dag van de jeugdbeweging komt er weer aan! Een dag waar ik persoonlijk ook zelf altijd naar uitkijk om samen te komen met alle jongeren uit het jeugdwerk. Het doet me altijd veel plezier om te zien dat zoveel jongeren met plezier vroeg uit bed komen om traditiegetrouw samen te ontbijten en met een feestje aan de dag te starten! Ze zijn trots op hun uniform en dat tonen ze maar al te graag!

Dit jaar wordt het een 100% Brugse editie, we wilden dit jaar echt inzetten op een editie voor en door het jeugdwerk. Zo zijn onze sterren op de affiche allemaal Brugse jeugdleiders. Ook komt er een indrukwekkende sjorconstructie aan de ingang gemaakt door FOS De Vrijbuiters, Chiro SPODD en het VNJ, een mooie samenwerking tussen verschillende verenigingen. En dat is precies waar dag van de jeugdbeweging voor staat!

Ook de DJ van dienst zal uit het Brugse jeugdwerk komen. De voorbije 2 jaar werden we wakker geschud door de gasten van Boyscout Radio, dit jaar geven ze de fakkel door aan een nieuwe DJ. Tot 12 oktober kan je nog als DJ uit het Brugse jeugdwerk een setje van -+30 min doorsturen naar de Jeugddienst. De strenge maar uiterst capabele leden van Boyscout Radio kiezen de winnaar uit de inzendingen.

Dit jaar gaat het ontbijt niet door op het ’t Zand, door de werkzaamheden verhuizen we naar een nieuwe locatie aan de balkonrotonde aan het station. Zeker een goeie zaak want zo kunnen jongeren die in Brugge lid zijn van een jeugdbeweging maar in school zitten in een andere gemeente zo lang mogelijk blijven om daarna hun trein of bus te nemen.

Concreet: Iedereen in uniform is welkom tussen 06u30 en 08u30. De jongeren zullen in de watten gelegd worden met kraakverse boterkoeken, vers fruit, fairtrade fruitsap en liters warme chocolademelk. Alle producten komen ook van lokale Brugse handelaars.

Naast de dag van de jeugdbeweging is er ook de ‘Nacht van de jeugdbeweging’, een initiatief van het jeugdwerk zelf, dat we vanuit Stad Brugge een financieel duwtje in de rug geven met een subsidie van 3.000 euro. Nacht van de jeugdbeweging gaat door in Het Entrepot en is een feestje waar jongeren al maanden op voorhand naar uitkijken en dat zal dit jaar niet anders zijn met kleppers van DJ’s als Niliwonka, Flavour Drop, Carlamote, Miss Charlie, The uniquorns, … Tickets kosten 5 euro en zijn te verkrijgen online, bij Bocca, of verschillende ambassadors.

Het wordt dus ongetwijfeld een hoogdag voor het jeugdwerk op vrijdag 20 oktober met een mooie samenwerking tussen de Stad en het jeugdwerk. We hopen dat alle 6000 jongeren die lid zijn van een Brugs jeugdwerkiniatief in hun uniform naar school of het werk gaan.

Meer info vind je ook op https://jeugddienstbrugge.be/dvdjb

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post491

De Bestn vant Westn, een West-Vlaamse rap battle!

JeugdGeplaatst door franky demon 22 sep, 2017 08:38:41

De Bestn vant Westn is een West-Vlaamse rap battle die georganiseerd wordt door Phatmark Collective vzw, een team van jonge ondernemers en creatievelingen met een passie voor het rappen en hiphop.

Sinds 2014 strijden elk jaar zestien Masters of Ceremonie (dit zijn de ‘rappers’ of ‘zangers’), in uitverkochte zalen, voor de beker alsook de titel van ‘De Bestn vant Westn’. Na 2 jaar in Diksmuide en vorig jaar in Kortrijk, brengt De Bestn Van Westn de strijd op 30 september naar de Magdalenazaal in Brugge. Als je het mij vraagt, een toepasselijke locatie, want Brugge is de hoofdstad van West-Vlaanderen natuurlijk.

Het evenement, dat nu aan zijn 4de jaargang bezig is, biedt een platform aan gevestigde waarden én opkomend talent binnen de hiphop scène in West-Vlaanderen. Eigen aan deze wedstrijd is dat deelnemers elkaar lyrisch trachten te overtreffen door ter plekke spitsvondig en grappig uit de hoek te komen (freestylen) en zo het publiek, maar vooral ook de jury, te overtuigen dat wie de bestn is.

De Bestn Van Westn is meer dan een rap wedstrijd. Het is ook een middel om de Belgische hiphop-scene te versterken en sociale contacten tussen de artiesten en jongeren te stimuleren en betrekken bij de cultuur en muziek. Doelen die de organisatie Phatmark Collective vzw vooropstelt.

Hoe werkt het nu precies?

De deelnemers worden persoonlijk gecontacteerd in verband met hun deelname. Rappers kunnenzich dus niet zelf inschrijven voor deze battle. Uiteindelijk worden 16 West-Vlaamse rappers uitgenodigd om deel te nemen aan De Bestn vant Westn, waaronder de 8 rappers die het vorig jaar haalden tot in de kwartfinale.

De 16 deelnemers zullen het in een eerste ronde opnemen tegen elkaar. Na deze eerste ronde blijven er slechts 8 deelnemers over. Deze worden opnieuw tegenover elkaar geplaatst, ten einde 4 deelnemers te bekomen voor de halve finale. Zo gaat het verder tot de 5-koppige jury op het einde van de avond zal beslissen wie er gaat lopen met de titel De Bestn vant Westn. De winnaar ontvangt een trofee, alsook het prijzengeld en een aantal geschenken, aangeboden door de sponsors.

Alles wordt aan elkaar geknoopt door 2 ervaren meesters van de ceremonie die de gehele avond orkestreren. Niemand minder dan Dj Grazzhoppa is de battledj van dienst die de mc’s tijdens de battles zal ondersteunen.

Als schepen van jeugd ben ik trots dat De Bestn Van Westn de strijd naar Brugge brengt. Zoals jullie horen is De Bestn Van Westn een organisatie die lokaal en jong talent de kans geeft om zich te ontplooien. Een project dat volledig binnen de Jong Ding subsidie past om onze stad nog meer af te stemmen op jongeren. We zijn dan ook blij dat Dimitri Blondeel en Sam Durnez, resp. organisator en bezieler van het project, de weg naar de jeugddienst vonden. Vanuit de Stad besloten we om het event te ondersteunen met de Jong Ding subsidie ter waarde van 3000 euro!

We hebben als stad de plicht om dit talent mee kansen te geven, verder te laten groeien en ontplooien. Deze Jong Ding initiatieven laten kinderen, jongeren en volwassenen kennismaken met een andere kant van Brugge, het helpt onze stad mee te vernieuwen en te verjongen!

Ik doe graag nog een warme oproep naar alle andere jongeren. Zit je zelf met een tof idee, met een passie, met een doel! Contacteer de jeugddienst via mail, facebook, twitter en we kijken wat mogelijk is.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post485
Volgende »