Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Ook in 2de zit samen studeren

Brugge, studentenstadGeplaatst door franky demon 11 aug, 2017 09:36:16

Het is volop zomervakantie, maar... niet voor iedereen. Immers, op 19 augustus breekt voor enkele onfortuinlijke studenten de tweede zit aan. Ook voor deze examenperiode gaan we op zoek naar geschikte locaties waar je met andere studenten samen kunt studeren. We vonden 10 plekken waar je tussen 12 augustus en 9 september in alle rust kunt blokken.

Wij willen dat onze studenten met glans slagen en hen in optimale omstandigheden laten studeren. Samen studeren met vrienden en medestudenten is al enkele jaren een trend, inspireert en motiveert. We willen dat elke student een comfortabele plek vindt. Er zijn heel wat alternatieven voor de leeszaal van de Biekorf.


In de bibliotheek van VIVES is er plaats voor maar liefst 350 studenten. De bibliotheek is open van 8u30 tot 19u (tot 31 augustus). Na 31 augustus kan je er op weekdagen tussen 9u en 17u samen studeren. In het nabije atrium 3 kan je ontspannen en is er gratis water, koffie en fruit. Ook Howest en het Europacollege doen hun duit in het zakje en doen de deuren open. In Howest campus Rijselstraat, campus Sint-Jorisstraat en het Europacollege kunnen telkens 100 studenten terecht.

Dankzij het OCMW Brugge kunnen 15 jongeren samen studeren in WZC Van Zuylen. Je krijgt er gratis fruit, water en koffie en kan buiten tot rust komen of je wagen aan een spelletje petanque met de bewoners. In jeugdhostel De Snuffel kan je van 11 augustus tot en met 24 augustus elke dag, behalve op maandag, tussen 8u en 22u studeren. Verpozen kan aan de bar en de kickertafel. Net zoals in mei en juni stelt 'Ottentic' haar deuren open. Deze splinternieuwe vergaderruimte in de binnenstad biedt plaats aan 25 studenten. Ottentic is elke dag van 7u tot 20u open, maar bel wel even naar het gsm-nummer dat aan de deur hangt als je binnen wil?

Ik duim alvast, en wens alle tweedezitters een succesvolle blok- en examenperiode toe. Ik hoop dat we met het openstellen van deze 10 locaties een handje kunnen meehelpen bij het welslagen van de examens.

Om de precieze openingsuren van alle locaties te weten te komen, surf je naar:

https://www.brugge.be/studeerruimte

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post469

10 studeerplekken met meer dan 600 plaatsen voor de komende examenperiode!

Brugge, studentenstadGeplaatst door franky demon 16 mei, 2017 09:41:12

In mei en juni breekt voor studenten traditioneel de blokperiode aan. Nog snel even de cursussen bijeenrapen voor wie dat nog niet gedaan heeft en dan is het één en al blokken wat de klok slaat. Wij willen dat onze studenten met glans slagen en hen in optimale omstandigheden laten studeren. Samen studeren met vrienden en medestudenten is al enkele jaren een trend, inspireert en motiveert.

Al enkele jaren organiseert de stad samen met de hogescholen een communicatiecampagne om alle locaties kenbaar te maken. We willen namelijk dat elke student een comfortabele plek vindt. Er zijn heel wat alternatieven voor de leeszaal van de Biekorf.

Studenten kunnen tijdens komende examenperiode op maar liefst 10 locaties terecht!

Studenten zijn welkom in het rijks- en stadsarchief. Het rijksarchief telt 30 beschikbare plaatsen. Voor het rijksarchief dien je, zoals steeds, wel een eenmalige registratiekost te betalen van 10 euro (geldig voor 1 jaar).

Net als de voorbije periodes stellen de Brugse hogescholen VIVES en Howest hun deuren open voor alle studenten. De bibliotheek van VIVES campus Brugge is elke dag van 8u30 tot 19u open. Je kan er ook in het weekend terecht. Doorlopend krijg je er gratis water en fruit, maar ook minder gezonde tussendoortjes kan je achter de kiezen steken. Bij Howest ben je welkom in de campus Rijselstraat en Sint-Jorisstraat. In Howest zijn beide campussen elke weekdag open van 7u30 tot 21u.

In beide hogescholen kan je de gedachten verzetten. De examenperiode is immers al stressvol genoeg. Het atrium van VIVES wordt tijdens die periode omgebouwd tot een gezellige ontspanningsruimte. In Howest kan je de frustraties kwijt aan de pingpongtafel om dan wat later terug met volle moed je te concentreren op de leerstof.

Gloednieuw voor deze periode is Ottentic. Deze splinternieuwe zaal biedt plaats aan 25 studenten. Je kan kosteloos op het wifi-netwerk en studenten krijgen er gratis water. Eigenaar Koen Jonckheere heeft aan alles gedacht en zorgt - tegen betaling - op dinsdag en donderdag voor een maaltijd.

Na het succes van de voorbije edities kon WZC Van Zuylen niet ontbreken. 15 studenten kunnen in vormingslokaal 2 en 3 in hun boeken snuisteren. Jong en oud brengen we op deze plek samen en kunnen iets van elkaar opsteken. In de tuinen kunnen ze tot rust komen.

Een unieke ruimte voor komende examenperiode is de Sint-Jakobskerk. De kerk ademt stilte en rust uit. Elke week- en zaterdag kunnen 30 studenten er hun examens voorbereiden. In het nabijgelegen Sint-Michielshuis kan je poolen, kickeren of pingpongen en kan je water en frisdranken kopen.

In de concertzaal van Jeugdhostel De Snuffel worden er even geen optredens georganiseerd, maar zal je er opnieuw terecht kunnen om te blokken. De zaal zat tijdens de kerstperiode afgeladen vol. Ook in mei en juni kan je er tussen 8u en 22u terecht. Verpozen kan op het zonnige terras.

Op alle locaties, behalve het Rijksarchief, is er gratis wifi.

Met een affiche- en flyercampagne informeren we alle studerende jongeren over de beschikbare studeerruimtes. De affiches en flyers worden verspreid in Brugse cafés, jeugdhuizen, hogescholen en winkels. Ook via de website van Brugge Leeft en de stad Brugge, de hogescholen en alle sociale media-kanalen worden de jongeren geïnformeerd. Er is plaats voor meer dan 640 studenten!’

Om de precieze openingsuren van alle locaties te weten te komen, surf je naar:

https://www.brugge.be/studeerruimte
http://www.bruggeleeft.be/nl/nieuws/10_studeerplekken_met_meer_dan_600_plaatsen_voor_de_komende_examenperiode-937.html


  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post452

De winnaars zijn gekend!

Brugge, studentenstadGeplaatst door franky demon 14 mrt, 2017 14:20:57

Studenten uit het hoger onderwijs in Brugge werden de voorbije maand uitgedaagd om deel te nemen aan de zesde editie van de fotowedstrijd van Brugge Studentenstad.

Alle ingestuurde foto’s verschenen op de facebook-pagina van ‘Brugge Leeft’, waar liefhebbers hun favoriete foto’s konden “liken”. De wedstrijd leefde onder studenten. 35 studenten reageerden enthousiast en stuurden in totaal 77 foto’s in. Dat zijn er 14 meer dan vorig jaar. Een succes dus!

Geen wedstrijd zonder winnaars. Uit de foto’s werden drie verdiende laureaten gekozen. De foto’s verdwijnen niet zomaar in een archief. De winnende foto wordt gedrukt op bierviltjes ter promotie van Brugge Studentenstad. Op die manier wordt Brugge Studentenstad gepromoot vanuit de studenten zelf.

Een jury, bestaande uit medewerkers van de studentenvoorzieningen van de hogescholen en de stad Brugge gaven elk hun favorieten aan en cartoonist Marec pikte er de drie winnaars uit en plaatste ze in volgorde.

- De derde plaats gaat naar Gabriela Doina uit het Europacollege. Zij wint een Fnac-bon van 150 euro.

- De tweede plaats is voor Arno Verougstraete uit VIVES. Ook hij wint een Fnac-bon ter waarde van 150 euro.

- De eerste prijs gaat ten slotte naar Mihael Mihov, eveneens uit het Europacollege. Mihael is erin geslaagd om het bekende Brugge op onherkenbare wijze vast te leggen. Technisch gezien is zijn foto ook de beste. Hij wint een Fnac-bon ter waarde van 150 euro en zijn foto wordt hét campagnebeeld van Brugge Studentenstad en wordt gedrukt op bierkaartjes.

De winnaar van de publieksprijs is Phaedra Staels uit Howest. Met haar foto haalde ze maar liefst 1453 likes! Een ongezien aantal mensen kon zij warm maken voor haar knap geschoten beeld. Van Guido NV krijgt ze een verrassingspakket.


Proficiat aan alle winnaars!

Het grote aantal inzendingen toont aan dat het studentenleven in Brugge meer en meer bloeit, en we de naam ‘Brugge Studentenstad’ zeker waardig zijn.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post436

Verrassende artiesten voor Spring Break en uitdagende quiz

Brugge, studentenstadGeplaatst door franky demon 15 feb, 2017 14:07:02

De examens zijn eindelijk achter de rug. Na de stress van de voorbije weken, brengen we de studenten fijn nieuws! Brugge Studentenstad zorgt de komende maanden voor de nodige ontspanning. Hoe kan je beter de stress van je afschudden dan op een spetterende fuif? In het eerste semester was er ‘Student Welcome’, maar sinds 3 jaar kunnen studenten vlak voor de paasvakantie ook uit hun dak gaan op ‘Spring Break’. De eerste twee edities vonden nog plaats in de Beurshal, maar sinds vorig jaar vind je het evenement in Het Entrepot en die keuze bleek een schot in de roos! In navolging van Bart Kaëll laten we dit jaar een schlagerklepper van formaat op de studenten los. Niemand minder dan De Romeo’s brengen op donderdag 30 maart met hun hits de party op gang! Ongetwijfeld zetten ze de zaal in rep en roep en zorgen ze voor enkele meebrulmomentjes. Eenmaal de drie schlagerkoningen van het podium zijn, nemen de dj’s het over. Op de affiche prijken Pat Krimson, Dimaro, Freaquency, Dennis Cartier, C-Bass en Miss Charlie. Opwarmen doen we met Jack James die vorige zaterdag de dj-contest Re-Beats won.

De toegang tot ‘Spring Break’ is gratis voor studenten uit VIVES, KU Leuven campus Brugge, Howest, Europacollege, Vesaliusinstituut en Zowe Verpleegkunde op vertoon van een geldige studentenkaart. Andere bezoekers zijn meer dan welkom, maar betalen een inkomprijs van 5 euro.

Voorafgaand aan de party van Spring Break kon je steevast naar een ludieke quiz waarbij we peilden naar de kennis van de studenten. Nu koppelen we beide evenementen los van elkaar. De quiz ‘De Slimste van Brugge’ vindt plaats op donderdag 9 maart. Studentenparticipatie vinden we belangrijk, dus betrekken we actief studentenclub De Zwoane in de organisatie. Als locatie kiezen we voor het studentenrestaurant van VIVES en de bedoeling is om het elk jaar op een andere campus te organiseren zodat studenten elkaars hogescholen leren kennen. De quiz is voor alle studenten uit het hoger onderwijs in Brugge gratis toegankelijk, maar inschrijven is verplicht. Er kunnen maximum 30 ploegen deelnemen. Snel zijn is de boodschap, want de plaatsjes zijn gegeerd! Registreer je team door de naam van je ploeg, de deelnemers (max. 4 studenten) en je hogeschool te mailen naar bruggeleeft@bruggeplus.be.

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post427
Volgende »