Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Phaedra Staels maakt het mooiste beeld van het campusleven in Brugge

Brugge, studentenstadGeplaatst door franky demon 22 mrt, 2018 09:31:23

Studenten uit het hoger onderwijs in Brugge werden de voorbije maand uitgedaagd om deel te nemen aan de zevende editie van de fotowedstrijd van Brugge Studentenstad. Als thema werd dit jaar gekozen voor het campusleven. We zijn benieuwd naar wat er achter de muren van de hogeschoolcampus leeft en speelt.

Op 19 februari werd het startschot voor de wedstrijd gegeven. Inzendingen waren welkom tot en met 12 maart. Alle ingestuurde foto’s verschenen op de facebook-pagina van ‘Brugge Leeft’, waar liefhebbers hun favoriete foto’s konden “liken”. De wedstrijd leefde onder de studenten. 35 studenten reageerden enthousiast en stuurden in totaal 81 foto’s in. Dat zijn er 4 meer dan vorig jaar. Een succes dus!

Geen wedstrijd zonder winnaars. Uit de foto’s werden drie verdiende laureaten gekozen. De foto’s verdwijnen niet zomaar in een archief. Alle foto’s worden in de maanden april en mei tentoongesteld op de campussen van de Brugse hogescholen.

Een jury, bestaande uit medewerkers van de studentenvoorzieningen van de hogescholen en de stad Brugge gaven elk hun favorieten aan en cartoonist Marec pikte er de drie winnaars uit en plaatste ze in volgorde.

- De derde plaats gaat naar Ruben Farkas uit Howest. Hij wint een Fnac-bon van 150 euro.

- De tweede plaats is voor Kaat Van Welden uit KU Leuven campus Brugge. Ook zij wint een Fnac-bon ter waarde van 150 euro.

- De eerste prijs gaat ten slotte naar Phaedra Staels, eveneens uit Howest. Phaedra maakte een mooie zwart-wit impressie van het campusleven. De blik van de student verraadt interesse in de toekomst en wat die brengen zal. Technisch gezien is haar foto ook de beste. Zij wint een Fnac-bon ter waarde van 150 euro en haar foto wordt hét campagnebeeld van Brugge Studentenstad. Phaedra dingde vorig jaar al mee naar de hoofdprijs, maar moest zich dan tevreden stellen met de publieksprijs.

Dit jaar komt de winnaar van de publieksprijs uit het Europacollege. Alberto Armero Estruch haalde met zijn foto maar liefst 537 likes voor zijn knap geschoten beeld. Van Brugge Studentenstad krijgt hij een verrassingspakket met gezelschapsspellen.

Speciale dank gaat uit aan allen die aan dit project hebben meegewerkt: Howest, VIVES, KU Leuven, Europacollege, Vesaliusinstituut, Zowe, en Brugge Leeft.

Proficiat aan alle winnaars!  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post532

STDNTNHS ZKT NM

Brugge, studentenstadGeplaatst door franky demon 21 feb, 2018 08:36:21

Het voormalig politiekantoor in de Hauwerstraat wordt de komende maanden omgetoverd tot een vrijzinnig – en studentenhuis, dé plek waar studenten samen zullen studeren, uitgaan en ontspannen.

Nu de afbraakwerken gestart zijn, gaat de stad op zoek naar een originele naam voor de toekomstige studentenontmoetingsplek. Daarvoor roepen we de hulp in van studenten, want inspraak vinden we enorm belangrijk.

Zowel studenten uit een Brugse onderwijsinstelling als jonge Bruggelingen tot 25 jaar die elders studeren, kunnen vanaf vandaag hun suggestie (maximum 1 per persoon) doorsturen naar bruggeleeft@bruggeplus.be. Inzendingen zijn welkom tot en met vrijdag 30 maart. Samen met de hogescholen maken we vervolgens een selectie van de 5 beste ideeën en beslist het stadsbestuur op voorstel van de stuurgroep Brugge Studentenstad welke naam het studentenhuis uiteindelijk krijgt.

Als extra motivatie – los van het feit dat de naam voor eeuwig aan een prachtige, nieuwe landmark in Brugge wordt gekoppeld - komt topchef Dominique Persoone in mei de winnaar thuis of op kot verrassen met een etentje voor 4 personen. We zijn ontzettend trots en dankbaar dat Dominique zijn schouders onder dit project wil zetten en hopen op spitse, frisse ideeën van de Brugse studenten.

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post523

Het studentenhuis, dé ontmoetingsplek voor studenten in het hartje van de stad

Brugge, studentenstadGeplaatst door franky demon 09 jan, 2018 16:06:18

Met de start van de examenperiode willen we studenten alvast een aangenaam vooruitzicht geven. Toegegeven, het zal nog even duren voor ze er gebruik van kunnen maken, maar dat het er komt, is een feit. Vandaag zijn de werken gestart aan het voormalige politiegebouw in de Hauwerstraat, waar het nieuwe studentenhuis komt. Het studentenhuis wordt dé ontmoetingsplek voor studenten in het hart van de stad, op een steenworp van de campussen van de hogescholen, het station en toch nog in het centrum. We hadden geen betere plek kunnen kiezen.

Het aantal studenten en studentenclubs is dit academiejaar opnieuw gestegen. Op dit momenten telt hogeschool VIVES en Howest tien studentenclubs die activiteiten organiseren, vaak in achterzaaltjes van cafés. Met dit studentenhuis brengen we alle studentenclubs samen op één plek waar ze hun ding kunnen doen. Een cantus, quiz, optreden of fuif, het kan allemaal in de geluidsdichte zaal in de kelderverdieping. Op de eerste verdieping ligt het kloppend hart van het studentenhuis. Daar vind je de ontmoetingsruimte, waar studenten zich kunnen ontspannen, een broodje kunnen eten en samen studeren. In dezelfde gang kan je aankloppen bij de coördinator die studenten met veel plezier wegwijs in onze stad zal maken. Tot slot zijn er voor hen moderne vergaderzalen en op de zolderverdieping bergruimte om hun materiaal te stockeren.

Voor wat, hoort wat. Studenteninspraak en -participatie vinden we enorm belangrijk. Studenten zullen, samen met de coördinator, als goede huisvader voor het gebouw moeten zorgen. Ze werden bij de opstart van dit project betrokken en ook de komende maanden zullen we hen betrekken om de exploitatievoorwaarden uit te werken en een huishoudelijk reglement op te stellen.

We moeten op zoek gaan naar een sprankelende, sprekende naam voor het studentenhuis, en dit samen met de STUVO’s en de studenten zelf. In welke formule dit zal gebeuren, moet nog even bekeken worden. Zeker is dat deze nieuwe studentenplek in Brugge een mooie en klinkende naam verdient!

Met dit gebouw krijgen studenten eindelijk een zichtbare plek waar ze zich kunnen ontspannen, samen studeren of vanwaar ze Brugge kunnen ontdekken. Brugge wordt zo verder uitgebouwd als echte studentenstad.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post512

Club Brugge opent samen met 11 andere locaties de deuren voor studenten

Brugge, studentenstadGeplaatst door franky demon 20 dec, 2017 08:57:09

De kerstvakantie betekent gezellig samen zijn, je volproppen met lekkers, feesten met familie en aftellen naar het nieuwe jaar... Maar, voor studenten is de kerstvakantie ook de periode om uren achter je bureau te zitten en te blokken. Wij willen het elke student zo aangenaam mogelijk maken en zijn op zoek gegaan naar nieuwe studeerplekken. Samen studeren met vrienden en medestudenten is al enkele jaren een trend, inspireert en motiveert. Je kan maar liefst op 12 locaties terecht.

Al enkele jaren organiseert de stad samen met de hogescholen een communicatiecampagne om alle locaties kenbaar te maken. We willen namelijk dat elke student een comfortabele plek vindt. Er zijn heel wat alternatieven voor de leeszaal van de Biekorf. Studenten zijn welkom in het rijks- en stadsarchief. Het rijksarchief telt 30 beschikbare plaatsen. Voor het rijksarchief dien je, zoals steeds, wel een eenmalige registratiekost te betalen van 10 euro (geldig voor 1 jaar).

Net als de voorbije periodes stellen de Brugse hogescholen VIVES en Howest hun deuren open voor alle studenten. De bibliotheek van VIVES campus Brugge is elke dag, behalve op kerstdag, tweede kerst, nieuwjaar en 2 januari, van 8u30 tot 19u open. Je kan er ook in het weekend terecht. Doorlopend krijg je er gratis water en fruit en kan je ontspannen in atrium 3. Bij Howest ben je de tweede week van de vakantie welkom in de campus Sint-Jorisstraat. Howest campus Rijselstraat is ook in de eerste week open, telkens van 8u tot 18u.

Gloednieuw voor de kerstperiode is het leercentrum van KU Leuven. In het nieuwe gebouw kunnen studenten zich optimaal op hun leerstof concentreren. De zaal biedt plaats aan 40 studenten. Je kan kosteloos op het wifi-netwerk en studenten krijgen er gratis water.

Uniek is toch wel de plek waar we vandaag zijn, nl. het Club Museum in het Jan Breydelstadion. Enkele studenten deden op onze stuurgroep zelf deze suggestie. We namen meteen contact op met Club Brugge en zij reageerden enthousiast. Het past perfect binnen de waarden waarvoor deze voetbalploeg en de Club Brugge Foundation wil staan. Club Brugge wil een open, toegankelijke en warme ploeg zijn die mensen samenbrengt. In het Club Museum kunnen 25 studenten terecht. Enkel op wedstrijddagen is het museum gesloten.

Na het succes van de voorbije edities konden Ottentic en het Sint-Michielshuis, vlakbij de Sint-Jakobskerk, niet ontbreken. Respectievelijk 25 en 20 studenten kunnen er in hun boeken snuisteren. In het Sint-Michielshuis kan je om de gedachten te verzetten, poolen, kickeren of een partijtje tafeltennis spelen. In WZC Van Zuylen, dat 10 plaatsen telt, brengen we jong en oud op één plek samen. Zo kunnen ze van elkaar iets opsteken. In de tuinen kunnen de studenten verpozen. In de concertzaal van Jeugdhostel De Snuffel worden er tussen kerst en nieuw geen optredens georganiseerd en kan je er opnieuw terecht om te blokken. De zaal is ondertussen goed gekend. Studenten komen er om te blokken en kunnen drankjes kopen in de bar.

Op alle locaties, behalve het Rijksarchief, is er gratis wifi.

Met een affiche- en flyercampagne informeren we alle studerende jongeren over de beschikbare studeerruimtes. De affiches en flyers worden verspreid in het Brugse straatbeeld. Ook via de website van Brugge Leeft en de stad Brugge, de hogescholen en alle sociale media-kanalen worden de jongeren geïnformeerd. Er is plaats voor meer dan 810 studenten!

In notendop, nog eens alle locaties: bibliotheek de Biekorf, stads- en rijksarchief, VIVES, Howest campus Rijselstraat en campus Sint-Jorisstraat, KU Leuven campus Brugge, Club Museum, Ottentic, het Sint-Michielshuis, WZC Van Zuylen en Jeugdhostel De Snuffel.

De precieze openingsuren vind je op:

· https://www.brugge.be/studeerruimte

· https://www.bruggeleeft.be/nl/nieuws/samen_studeren_in_de_kerstvakantie/2304

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post509
Volgende »