Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

WOESH verhuist naar nieuwe locatie en neemt intrek in handelspand aan de Damse Vaart.

JeugdGeplaatst door franky demon 18 jan, 2018 08:55:24

Goed nieuws! Kinderen en jongeren die willen leren jongleren, balanceren of les volgen in acrobatie, clownerie, drama, grime, goochelen, vuurspuwen... kunnen binnenkort terecht in de nieuwe locatie van circusatelier WOESH in een loods in de Damse Vaart-Zuid 39.

Circusatelier WOESH is reeds sinds 2001 actief in Brugge en begon als kleine werking met circusworkshops voor kinderen. Vandaag behoort WOESH, met ongeveer 150 vaste leden, bij de 5 grootste circusateliers in Vlaanderen.

Een locatie die de capaciteit aankan, is dan ook een belangrijke meerwaarde voor de werking.

Op gebied van huisvesting heeft WOESH er al een turbulent verleden op zitten. Ik herinner me nog dat WOESH hun bureau in het Entrepot had. Na enkele verhuizingen en een lange zoektocht naar een geschikte locatie was het half 2017 eindelijk zo ver. Hier aan de Damse Vaart werd dit woonhuis met handels- en atelieroppervlakte aangekocht. Een locatie die het mogelijk maakt om zowel atelier, backoffice en materiaal samen te brengen. Kortweg de ideale locatie om verder te bouwen aan deze artistieke jeugdwerking.

WOESH kreeg een stedenbouwkundige vergunning voor het omvormen van de handelsfunctie naar een jeugdwerking. Met deze aankoop ter waarde van 559.000 euro toont Woesh aan dat het hen menens is om als circusatelier hier in Brugge te blijven.

Als schepen van jeugd ben ik trots dat één van de 5 grootste Vlaamse circusateliers kiest voor Brugge als uitvalsbasis. Een echte meerwaarde voor ons rijke jeugdwerklandschap en de Brugse kinderen en jongeren.

In Brugge blijven we inzetten op sterk jeugdwerk. Daarbij maakt onze subsidiëring voor jeugdinfrastructuur het mogelijk om WOESH financieel te ondersteunen. Zo doet WOESH beroep op onze investeringstoelage voor jeugdinfrastructuur, goed voor een subsidie van 196.000 euro. Naast een subsidie van Stad Brugge, kan WOESH ook rekenen op de financiële steun van Provincie West-Vlaanderen ter waarde van 50.000 euro.

Het mag duidelijk zijn dat WOESH hier zelf een grote investering maakt in hun eigen werking en in Brugge. Iets wat we graag toejuichen en ondersteunen. Ik wens hen uiteraard veel succes met de werking en hoop dat Brugge een broedplaats mag zijn voor nieuw circustalent!

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post514

2018 goed ingezet

AlgemeenGeplaatst door franky demon 17 jan, 2018 11:42:27

Mijn nieuwe nieuwsbrief '2018 goed ingezet' is er. Klik hier om meer te lezen.


  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post513

Het studentenhuis, dé ontmoetingsplek voor studenten in het hartje van de stad

Brugge, studentenstadGeplaatst door franky demon 09 jan, 2018 16:06:18

Met de start van de examenperiode willen we studenten alvast een aangenaam vooruitzicht geven. Toegegeven, het zal nog even duren voor ze er gebruik van kunnen maken, maar dat het er komt, is een feit. Vandaag zijn de werken gestart aan het voormalige politiegebouw in de Hauwerstraat, waar het nieuwe studentenhuis komt. Het studentenhuis wordt dé ontmoetingsplek voor studenten in het hart van de stad, op een steenworp van de campussen van de hogescholen, het station en toch nog in het centrum. We hadden geen betere plek kunnen kiezen.

Het aantal studenten en studentenclubs is dit academiejaar opnieuw gestegen. Op dit momenten telt hogeschool VIVES en Howest tien studentenclubs die activiteiten organiseren, vaak in achterzaaltjes van cafés. Met dit studentenhuis brengen we alle studentenclubs samen op één plek waar ze hun ding kunnen doen. Een cantus, quiz, optreden of fuif, het kan allemaal in de geluidsdichte zaal in de kelderverdieping. Op de eerste verdieping ligt het kloppend hart van het studentenhuis. Daar vind je de ontmoetingsruimte, waar studenten zich kunnen ontspannen, een broodje kunnen eten en samen studeren. In dezelfde gang kan je aankloppen bij de coördinator die studenten met veel plezier wegwijs in onze stad zal maken. Tot slot zijn er voor hen moderne vergaderzalen en op de zolderverdieping bergruimte om hun materiaal te stockeren.

Voor wat, hoort wat. Studenteninspraak en -participatie vinden we enorm belangrijk. Studenten zullen, samen met de coördinator, als goede huisvader voor het gebouw moeten zorgen. Ze werden bij de opstart van dit project betrokken en ook de komende maanden zullen we hen betrekken om de exploitatievoorwaarden uit te werken en een huishoudelijk reglement op te stellen.

We moeten op zoek gaan naar een sprankelende, sprekende naam voor het studentenhuis, en dit samen met de STUVO’s en de studenten zelf. In welke formule dit zal gebeuren, moet nog even bekeken worden. Zeker is dat deze nieuwe studentenplek in Brugge een mooie en klinkende naam verdient!

Met dit gebouw krijgen studenten eindelijk een zichtbare plek waar ze zich kunnen ontspannen, samen studeren of vanwaar ze Brugge kunnen ontdekken. Brugge wordt zo verder uitgebouwd als echte studentenstad.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post512

Jong productiehuis “Zeekrekel” gaat voor experimenteel jeugdwerk

JeugdGeplaatst door franky demon 08 jan, 2018 12:26:03

Zeekrekel is een nieuwe werking die sinds september 2017 experimenteel aan het werk gaat met kinderen. In de Zeekrekel is iedereen een kunstenaar. Samen spelen, muziek maken, instrumenten bouwen, zingen, dansen… Alles wat met kunst en cultuur heeft te maken komt hier aan bod. Ze organiseren vakantiekampen en ateliers onder het motto 'Alle kinderen hebben recht op kunst en cultuur'.

Tijdens de kampen en ateliers geven ze ieder kind het recht zijn of haar weg hierin te vinden. De naam ‘Zeekrekel’ komt letterlijk van de zee. De zee is wild, zit vol verrassingen, vol kleur en dieren. En als je diep genoeg zwemt heb je de kans een zeekrekel tegen te komen. Maar het geluid die dit diertje maakt, is voor velen nog ongekend. Juist om deze reden staat muziek en geluid centraal. Elk kind is uniek, dus elk kind ontwikkelt zijn eigen muzische taal.

Zeekrekel houdt ervan om met verschillende kunstdisciplines aan de slag te gaan. Er wordt kennisgemaakt met verschillende kunstvormen; muziek, body-music, componeren, zingen, dansen… Maar ze gaan ook beeldend aan de slag. Dit gaat van werken met klei, werken met hout, textiel, wol en andere materialen. Zo heeft iedereen de ruimte om zijn artistieke talent te ontwikkelen.

Er is oog en oor voor het kind. Dit doen ze door effectief te luisteren naar hun input en op die manier aan de slag te gaan. Zowel peuters, kleuters als lagere schoolkinderen zijn welkom en zitten samen in de groep. Door verschillende leeftijden samen te zetten vormt dit een goede dynamiek. Zo vormt deze werking een leerrijke ervaring voor iedereen.

Deze werking gaat door op dinsdag in Sint-Kruis, op woensdag in Assebroek, op vrijdag in Sint-Andries of op zondag in Brugge. Op deze verschillende dagen en plaatsen kan je deelnemen aan de percussieband en verschillende ateliers. De thema’s gaan over de tijd, de maan, kleuren, enzovoort. Voor tien sessies betaal je 65 euro.

Ook in de vakantie staat Zeekrekel paraat. In de kerstvakantie, krokusvakantie en paasvakantie gaan de kampen door op de Vrije Basisschool Het Kleurenpalet, Afdeling Groenestraat. Voor een dag kamp betaal je 25 euro. De lengte van de kampen hangen af per vakantie en variëren van 3 tot 5 dagen.

Deze zomer stapte Mieke naar de jeugddienst met de vraag tot ondersteuning. Ondertussen ontving Zeekrekel al een subsidie van 2500 euro. We hopen dat dit financieel duwtje in de rug de werking toelaat om verder te groeien en nieuwe prikkels aan te bieden.

Het Brugse jeugdwerk blijft zich uitbreiden en diversifiëren. Als schepen van jeugd ben ik blij dat Zeekrekel zo’n gevarieerd aanbod heeft en inzet op de ontwikkeling van het kind. Dit is volgens mij één van de kerntaken van het jeugdwerk.
  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post511
Volgende »