Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Eco Fab Lab krijgt ondersteuning

JeugdGeplaatst door franky demon 28 mei, 2015 17:16:27

Ik wil graag nieuwe en creatieve initiatieven van en voor kinderen en jongeren ondersteunen. Het Eco-fab-lab in de Hoefijzerlaan past perfect in dit profiel.

Dit allereerste Fab-lab in Brugge is een werkruimte waar ontwikkelaars hun creatieve ideeën rond technologie kunnen uitwerken met gebruik van gemeenschappelijke aangekochte machines. Het lab werd in 2013 opgericht en heeft daar bovenop ook nog eens een ecologische visie. Zo is een deel van de elektriciteit afkomstig van zelfgemaakte zonnepanelen en wordt aan machines en materialen een tweede leven gegeven i.p.v. ze weg te gooien.

Dit jaar wil het Eco-fab-lab de nadruk leggen op workshops organiseren. Ik besliste om vanuit de Stad een overeenkomst voor de volgende 3 jaar af te sluiten met het eco-fab-lab. In die overeenkomst willen we het Eco-fab-lab een subsidie toekennen van 10.000 euro.

Met die middelen kan het lab verder uitgroeien en innoveren. In de overeenkomst worden ook enkele voorwaarden opgenomen rond openingstijden, aankoop van duurzaam materiaal en organisatie van workshops. Zo is het lab nu al één keer in de week open voor het grote publiek, plannen ze om te investeren in duurzaam materiaal zoals een 3D-printer, lasercutter en veiligheidsmateriaal en willen ze hiermee ook elk jaar vernieuwende en op de jeugd gerichte unieke workshops organiseren, zodat iedereen deze technologie kan ontdekken en gebruiken.

2015: Solderen voor beginners, vinyl platen bewerken, inkscape en print je eigen juwelen.

2016: Accessoires maken, skateboard maken, fiets onderhouden en eigen blender maken.

2017: Veilig surfen, Arduino voor dummy’s, laser graveer je GSM en houtbewerking.

Een project met een duidelijke en grensverleggende visie dus, daarom zal ook nauw samengewerkt worden met het project ‘de toekomst van Brugge’. Via dit platform willen ze nog meer mensen bereiken om te brainstormen over hun werking en zo blijvend actief deel uit maken van de toekomst van Brugge.

De overeenkomst tussen de Stad Brugge en het Eco-Fab-Lab zal aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd.

  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post277