Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Voormalig postgebouw op de Markt kan winkel worden met bijzonder respect voor erfgoed

Binnenstad en Kristus KoningGeplaatst door franky demon 22 jun, 2016 09:41:13

Recent gingen de deuren van de Post op de Markt definitief dicht. Bouwheer en eigenaar Carefin NV uit Veurne vroeg een bestemmingswijziging aan, met de bedoeling om het pand met een kleinhandelsfunctie te kunnen verhuren met bijzonder respect voor de bouwkundige, monumentale en waardevolle elementen van het gebouw en zijn interieur.

Zonet werd de stedenbouwkundige vergunning voor deze bestemmingswijziging goedgekeurd.

Bij het bekend worden van de verhuis van de Post nam ik contact op met de eigenaar en vroeg hem op zoek te gaan naar een gepaste winkel voor dit pand, want lange leegstand wilde ik zeker vermijden.

De keuze van de eigenaar viel op “Sissy-Boy” om de kleinhandelsfunctie in te vullen. “Sissy-Boy” is een uniek mode- en lifestylemerk met vandaag de dag meer dan 40 winkels in de Benelux. Het is een merk met Nederlandse roots en een mondiale levenshouding. In hun winkelaanbod zit niet enkel kleding maar ook eten, drinken, verzorging, styling en nog veel meer. Ze bieden een selectie van kwalitatief goede produkten. De overeenkomst tussen de eigenaar en “Sissy-boy” werd intussen ondertekend.

Om de omschakeling van postkantoor naar handelsruimte te kunnen realiseren, zullen alle aluminiumconstructies, gyprocwanden, meubilair en consoles die door Bpost werden aangebracht, worden verwijderd. Op die manier kunnen de oorspronkelijke bouwkundige elementen terug zichtbaar gemaakt worden. Aan de buitengevels zal niets gewijzigd worden. Zo zal het gebouw weer in historische waarde gebracht worden. Het gebouw is immers geklasseerd als monument volgens de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

Binnen de afgeleverde vergunning worden trouwens ook enkele expliciete voorwaarden opgenomen. We willen er ten allen tijde over waken dat dit historisch pand op deze unieke locatie met het grootste respect behandeld wordt. Alle technische installaties (verluchting, luchtbehandeling, …) moeten binnen de vergunde volumes worden uitgevoerd. De gedenkplaten, mee opgenomen in de bescherming, van tijdens W.O. I en II omgekomen postpersoneel, aangebracht in het voorportaal, dienen in situ bewaard te blijven. Het opschrift “Posterijen” dient behouden te blijven. De huurder dient zich te houden aan het respectvol behandelen van de waardevolle elementen. De uitstalramen van de nieuwe handelszaak moeten op een verzorgde en aantrekkelijke manier ingericht worden wat moet resulteren in een kwalitatieve tentoonstelling van koopwaar. Het gebruiken van de uitstalramen voor het stapelen van allerlei koopwaar, voor reclameobjecten, voor plaatsen van lichtreclames enz. is uitgesloten.

Link naar het filmpje op Focus TV  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post377