Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Ondertekening overeenkomst met sociale economiebedrijven

WonenGeplaatst door franky demon 05 jul, 2016 14:25:15

In het voorjaar lanceerde ik een nieuw reglement, de opknappremie. In het kader van deze nieuwe premie, bedoeld voor verbouwings- en verbeteringswerken aan de woning, werd ook een systeem van derdebetalersregeling ingevoerd.

Iedereen die in Brugge werken laat uitvoeren waarvoor een opknappremie kan verkregen worden, kan van het derdebetalerssysteem gebruik maken. Eigenaars of huurders die het niet breed hebben, kunnen dankzij het systeem werken aan hun huis of appartement uitvoeren zonder daarvoor over het volledige factuurbedrag te moeten beschikken.

Om van dit derdebetalerssysteem te kunnen gebruik maken, moet men samenwerken met De Schakelaar of Sobo@werk. Beiden zijn Brugse sociale-economiebedrijven en zijn belangrijke spelers in de sociale-economiesector. Ze voeren werken uit waarvoor in Brugge een opknappremie tot 5000 euro kan verkregen worden. Wie met hen samenwerkt moet het bedrag van de premie niet voorschieten. Stad Brugge regelt deze factuur rechtstreeks met de erkende sociale-economiebedrijven via het derde betalerssysteem van de opknappremie.

Brugge ligt binnen het werkingsgebied van De Schakelaar en Sobo@werk. Daarom zijn dit de eerste erkende sociale economiebedrijven die met Stad Brugge een samenwerkingsovereenkomst afsluiten. Uiteraard kunnen ook andere erkende sociale-economiebedrijven een dergelijke samenwerkingsovereenkomst met de stad ondertekenen, indien zij werken uitvoeren die binnen het reglement van de opknappremie vallen.

Dit systeem is uniek in Vlaanderen. Ik hoop dat ook andere steden en premieverlenende overheden het systeem overnemen. Op die manier kunnen mensen die het niet breed hebben hun woning comfortabeler en duurzamer maken. Door het derde betalerssysteem voor iedereen open te stellen hoopt Stad Brugge dat steeds meer bouwheren de weg naar de erkende sociale-economiebedrijven vinden om sociale tewerkstelling een duwtje in de rug te geven.

Nog even ter verduidelijking : de recent ingevoerde opknappremie is bedoeld voor woningen ouder dan 40jaar met een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen tot 745 euro (premie bedraagt 50% van de erkende werken)of voor woningen tot 1100 euro K.I. (premie bedraagt 30%).  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post383