Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Restauratie Hoeve De Blauwe Toren

Lissewege, Dudzele, ZeebruggeGeplaatst door franky demon 12 sep, 2016 17:18:37

Hoeve ‘De Blauwe Toren’ werd op 16 april 2004 beschermd als monument. Dit is een historisch zeer waardevolle site, waarvan de geschiedenis zeker terug gaat tot de 14de eeuw. Intern zijn onder andere de 14de-eeuwse structuur met balkenlagen en traptoren en een 18de-eeuws Lodewijk XVI salon bewaard gebleven.

De hoevewoning wordt gerestaureerd en herbestemd tot een eengezinswoning. Hierbij wordt in eerste instantie de historische constructie van muren, balkenroosteringen, kapconstructies opnieuw functioneel gemaakt. Waardevolle interieurelementen zoals schouwen en deuren worden zorgvuldig gerestaureerd. De ramen worden hersteld en aangevuld met passende kopieën. Blikvanger van het project wordt de traptoren die binnen het volume nog aanwezig is en nu opnieuw wordt vrijgemaakt en teruggebracht naar zijn oorspronkelijke hoogte en uitzicht.

De restauratie van de hoevewoning wordt op een gedeelde manier betoelaagd wat betekent dat het Vlaams Gewest 32,50% van de restauratiekost op zich neemt en de stad 7,5 procent, namelijk 61.210,46 euro. Met deze premie wenst de stad een kwaliteitsvolle en duurzame instandhouding te verzekeren van het Brugs onroerende erfgoed. De Stad Brugge en de Vlaamse Overheid werken op deze manier samen met de eigenaars van beschermde goederen, aan een nieuwe toekomst voor deze getuigen van ons rijke verleden.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post391