Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Speelruimte in Dudzele krijgt een grondige facelift!

JeugdGeplaatst door franky demon 13 jun, 2017 09:22:54

Stad Brugge maakt werk van een grondige vernieuwing van de sport- en speelruimte in Dudzele. Dudzele is dé groenste deelgemeente van Brugge, waar meer dan 30% van de inwoners jonger is dan 25 jaar. De speeltoestellen zijn echter verouderd. Het was dus hoog tijd om hier aan de slag te gaan en het potentieel van de groene zones maximaal te gaan benutten. In totaal wordt hier 185.000 euro geïnvesteerd.

In mei 2016 werd er voor de eerste keer naar de buurt gestapt om te polsen naar de huidige situatie, maar ook naar noden en verwachtingen van de vernieuwing. Eén van de belangrijkste thema’s die toen naar voor kwam was ‘veiligheid’.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om enkel de speelruimte aan het sportpark en het speelpleintje Duivekete te vernieuwen. In de wijk ‘Stokerij’ wonen veel gezinnen met jonge kinderen. Die gaven tijdens de inspraak aan dat het door het verkeer in de Amaat Vynckestraat niet evident is om op een veilige en vooral zelfstandige manier naar het sportpark te gaan.

Kinderen moeten op elk moment van de dag kunnen buitenspelen, en vooral wanneer ze dat zelf willen. Het is dan ook zo ontzettend belangrijk dat ze op een zelfstandige manier naar het speelplein kunnen gaan. Het was dan ook niet meer dan logisch dat we met die insteek verder aan de slag gingen.

Concreet worden hier 3 grote speelplekken in en rond de wijk gecreëerd, elk gericht op een specifieke leeftijd. Tijdens de inspraak werd geluisterd naar de dromen en wensen van de kinderen en hun ouders. Ze gingen o.a. op fotozoektocht. Verder gingen we vanuit de Stad ook een aantal keer in de buurt langs om zelf waar te nemen waar kinderen en jongeren nu voornamelijk spelen om dan met die kinderen in gesprek te gaan.

De groene zone aan de gracht is plek waar kinderen zich nu al helemaal uitleven, die willen we dus graag als spelelement behouden en nog toegankelijker maken.

Verder zullen kinderen zicht hier volledig kunnen uitleven. Er komt een klimtoestel, duikelrek, korfschommel en een glijbaan. Er komen ook enkele picknicktafels en zitbanken die van het pleintje een ontmoetingsplaats voor gezinnen maken.

Het trapveldje aan de Koninklijke Gilde Sint-Sebastiaan biedt ook heel veel mogelijkheden. Hier richten we ons vooral op jongeren tot 16 jaar. De voetbaldoelen worden dichter bij elkaar gezet, er komt een kabelbaan, een draaitoestel en een evenwichtsparcours. De skateramp aan het sportpark wordt naar hier verplaatst. Dankzij nieuwe zitelementen kan je ook hier, na het intensieve spelen even uitrusten.

De allerjongste kinderen kunnen hun hart ophalen op het speelpleintje ‘Duivekete’. Ook hier gaan we voor een grondige vernieuwing, want de bestaande speeltoestellen zijn door intensief gebruik versleten. Er komt een zandspeeltoestel, een nieuw speelhuisje, een mini-carrousel, evenwichtsbalk en veerelement. Ook het terras krijgt een facelift en we plaatsen hier ook nieuwe banken. Het was ook heel belangrijk voor de buurt om hier een goed onderhouden, groene zone te creëren, de nieuwe struiken zullen hier voor een aangename schaduw zorgen en perfect opgaan in het bestaande groen.

Als laatste gaan we de zone aan het sportpark zelf vernieuwen. Hier was voor ons ook de mening van de jeugdverenigingen in de buurt heel belangrijk. Een nieuwe klimpiramide en schommel zorgen voor nieuwe impulsen. Het krachtbalveld wordt ook volledig onder handen genomen, net als het petanqueplein, tenslotte worden ook voetbaldoeltjes geplaatst en komt er een uitgebreide ontmoetingsruimte.
  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post462