Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Nieuwe skate-overeenkomst maakt 5 events per jaar mogelijk!

JeugdGeplaatst door franky demon 05 jul, 2017 09:24:09

Recent ondertekenden we een eerste overeenkomst met de nieuwe vereniging Skate Brugge, en dit voor de duur van 3 jaar.

Ik schets graag wat hier allemaal aan vooraf gegaan is.

Begin jaren 2000 begon het skaten te boomen in Brugge en al vanaf het prille begin hebben we vanuit de Stad Brugge een goede band met de Brugse skaters. In 2006 begon Stad Brugge samen met de skaters met de aanleg van het eerste deel van het skatepark op het Entrepot, dat in 2010 werd uitgebreid tot zijn huidige vorm. Assebroek kreeg een volwaardig skatepark in 2012 en ondertussen wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw skatepark op de site Tempelhof te Sint-Pieters, dat volgende week geopend wordt. Naast deze skateparken zijn er verspreid over de stad nog enkele kleinere skatespots (Jakobinessenpark, Gulden Kamer, Gandhiplein, Sportpark Dudzele, ...).

De skaters en de Stad hebben elkaar vanaf het begin gevonden en de participatie van de skaters bij de oprichting van de Brugse skateparken mag niet onderschat worden. Deze goede band resulteerde ook in de oprichting van de werkgroep skate, een verzameling van jonge geëngageerde skaters en de Stad Brugge. Die nauwe samenwerking leidde tot mooie evenementen zoals Best of The West (BOTW) en de summer skate contests. In de winter van 2016 werden er ook nog twee bustrips naar Nederlandse skateparken georganiseerd. De organisatie van deze drie evenementen werd zowel door de Stad als de werkgroep skate gedragen.

In 2016 hield BOTW op te bestaan. De BOTW was een provinciaal initiatief van vier gemeenten en de uitbaters van een skatepark in Wevelgem. Stad Brugge en de lokale skaters organiseerden elke editie de wedstrijd in de Beurshal te Brugge. Het wegvallen van BOTW zorgde voor een hiaat in het winterseizoen. De twee evenementen in de zomer Summer Skate blijven wel bestaan en zijn echte publiekstrekkers (ze trekkken tot 60 deelnemers en minstens evenveel toeschouwers).

Sinds het wegvallen van BOTW gaven enkele Brugse skaters aan dat ze zelf meer evenementen willen organiseren. Het idee rees daarom om een overeenkomst af te sluiten voor een periode van drie jaar. Dit betekent dat de Stad louter nog een ondersteunende rol speelt en dat het programmatorische, organisatorische en financiële luik in handen van de Brugse skaters komt te liggen.

De tijd is gekomen om de touwtjes uit handen te geven en de fakkel door te geven aan de skaters zelf. Dit doen we door deze nieuwe overeenkomst af te sluiten met de nieuwe organisatie Skate Brugge. Een vereniging gerund door Frederik Dumazy, een lokale skater met een hart voor skate en de professional Fabian Verhaeghe, uitbater van de skateshop NineOneOne. Volgens mij een mooie mix van lokale ervaring en professionele know-how in het organiseren en runnen van events.

Het is ons doel om de skaters nog meer ruimte te geven om eigen initiatieven waar te maken en ervoor te zorgen dat Brugge leeft. Dit laat ons toe om het aanbod voor de skaters te verruimen en zo geven we Skate Brugge een financiële impuls om prachtige dingen op poten te zetten.
Concreet stelt deze overeenkomst, die loopt tot en met 2019, een jaarlijks bedrag van 5300 euro beschikbaar (100% van de kosten) waarmee de organisatie aan de slag kan. Zo verwachten we dat er minimum 5 evenementen georganiseerd worden, waarvan 2 skatecontests.

Deze overeenkomst is het resultaat van een mooi traject en toont aan dat energie steken in jongeren, hen steunen, luisteren naar hun mening en hen vertrouwen en verantwoordelijkheid geven kan leiden tot mooie resultaten. We geven met vertrouwen de touwtjes uit handen en zijn zeker dat er mooie projecten aankomen, deze zomer en in de komende 3 jaar.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post468