Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Open Monumentendag 2017

AlgemeenGeplaatst door franky demon 05 sep, 2017 17:24:31

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 gaat voor de 29ste keer Open Monumentendag door.

Centrale thema van de Brugse Open Monumentendagen, zaterdagnamiddag én zondag (!), wordt de Brugse Academie, die dit jaar haar 300ste verjaardag viert. We staan voornamelijk stil bij de invloed van het academieonderwijs op de architectuur en het stadsbeeld van Brugge in de tweede helft van de 18de eeuw tot circa 1870.

Met de oprichting van de Academie werd immers de Franse wooncultuur en de vreemde classicistische bouwstijl, ontleend aan de Klassieke Oudheid, Brugge binnengebracht. In de volgende eeuw werd Brugge via individuele verbouwingen en groots opgezette stedenbouwkundige projecten verbouwd naar Franse leest. De stad kreeg met andere woorden meer en meer een Frans uitzicht, een zogenaamde ‘witte stad’, bestaande uit uniform, witgeschilderde, bepleisterde lijstgevels. De Riddersstraat en de Sint-Jansstraat zijn daar bijvoorbeeld nog sprekende voorbeelden van.

De focus op de eerste 100 jaar van de Academie is van belang om het huidige stadsbeeld van Brugge beter te begrijpen. Eind 19de eeuw kwam er immers een tegenreactie. Men ontdekte opnieuw de eigen baksteengotiek en leerde die lokale bouwkunst waarderen. De bepleisterde gevels vielen in ongenade en men streefde voor het herstel naar het nu gekende, ‘middeleeuwse’ karakter van de mooiste stad van Vlaanderen.

Heel het programma van Open Monumentendag staat in het teken van die ‘Gouden Eeuw’ van de Academie met 5 themawandelingen, een lezing en tentoonstellingen en uiteraard een 20-tal opgestelde historische gebouwen zoals dit herenhuis d’Hanins de Moerkerke, het Bisschoppelijk Paleis, het 18de-eeuwse Havenhuis, hôtel Van Hamme (basisschool Hemelsdale), het Grootseminarie en velen meer.

Ook twee kastelen stellen uitzonderlijk hun deuren open. In Sint-Michiels wordt kasteel Leyselebeke op reservatie opengesteld. Kasteel Forreist staat eenmalig open voor een select publiek. Via een wedstrijd worden 25 koppels uitgeloot om het kasteel op zaterdag 9 september gratis te bezoeken.

Daarnaast worden nog een 3-tal unieke restauratiewerven aan de bezoeker getoond: het 13de-eeuwse huis ‘De Cluuse’, Kraanplein 4 en twee gerestaureerde huizen op de Spinolarei.

Zoals steeds zijn de meeste gebouwen onder begeleiding toegankelijk. Enkelen zijn enkel na reservatie te bezoeken.

Het volledige programma en alle info vind je op www.bruggeomd.be

Tot slot willen we erop wijzen dat de rijk geïllustreerde Open Monumentendag-gids wederom voor een zeer democratische prijs (2,5 euro) verkrijgbaar is op de geijkte plaatsen (openbare bibliotheken, Tolhuis, Stadsarchief, huis van de Bruggeling, In&Uit, Cultuurcentrum, …).  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post473