Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Bouw nieuwe jeugdsite ‘Zandberg’ op Assebroek gestart

JeugdGeplaatst door franky demon 19 okt, 2017 10:19:20

Het is zo dat de oude lokalen van de Zandberg, die opgetrokken werden in 1980, verouderd zijn en de kwaliteit te wensen overlaat. De lokalen verslinden energie en lijden op verschillende plaatsen schade.

We hadden 2 opties: renoveren of kiezen voor een nieuwe start. Om te voldoen aan de kwaliteitseisen, kozen we ervoor om een nieuw ontwerp uit te tekenen. Tot blijdschap van de verenigingen KSA Assebroek meisjes, Gewest KSA De Graal, Europascouts, Uitgezonderd en Vakantiewerking Kwibus.

In 2015 ging de stad op zoek naar een ontwerper voor een bijna energie-neutraal (BEN) gebouw. Er werd een aanbesteding uitgeschreven waarbij architectenbureaus de kans kregen om zich daarvoor kandidaat te stellen.

Ons doel: een gebouw waarbij kinderen en jongeren centraal staan, duurzaam en toekomstgericht is. Bijvoorbeeld door gedeeld ruimtegebruik, zodat een vereniging buiten de werking van het jeugdwerk ook de een ruimte kan huren en gebruiken.

Bureau Robuust Architectuur en Onderzoek’ uit Gent werd uiteindelijk gekozen op basis van hun visie en ervaring zowel in duurzaam bouwen als in bouwen voor jeugdwerk. Na de aanstelling kregen de plannen vorm en kijken we naar een ontwerp gebaseerd op een modulair systeem met doordacht materiaalgebruik zoals leemsteen, die een lage ecologische voetafdruk heeft en bovendien zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Verder linken de speelse corridors het complex met het speelplein.

Het voorstel van ontwerp werd tussentijds ook afgetoetst bij de verenigingen. Zo zag de Europascouts dat de ‘verloren ruimte’ onder de nieuwe trap een ideale plaats is om hun sjorbalken op te bergen. Creatieve geesten, die jongeren!

Nu staan we hier samen met de verenigingen klaar met de schop in de hand.
De bouwvergunning werd namelijk tijdens de zomervakantie van 2017 afgeleverd, voor een project dat binnen de 210 werkdagen afgewerkt moet zijn. Geen tijd te verliezen dus. Aannemer Sabbe, die instaat voor werfinrichting en ruwbouw, begon in de week van 2 oktober 2017 met de werfinrichting. De grondwerken zijn de voorbije week gestart. Ook ASD (lot hvac en sanitair) en Geoffrey Dewitte (lot elektriciteit) zijn paraat om de werken uit te voeren.

Als alles goed gaat kunnen de jeugdbewegingen het seizoen 2018-2019 starten in deze gloednieuwe jeugdlokalen, die ruimte zullen bieden voor heel wat speelplezier voor onze jongeren.  • Reacties(0)//brugge.frankydemon.be/#post497