Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

Klooster breidt uit met 25 woonzorgkamers

Sint-Andries en Sint-MichielsGeplaatst door franky demon 07 jun, 2017 08:42:59

Het domein Vogelzang van de Zusters van de Heilige Jozef, gelegen langs de Wittemolenstraat te Sint-Michiels nabij het Tillegembos zal binnenkort uitbreiden met 25 woonzorgkamers. Deze worden aangebouwd aan een bestaand klooster met 30 kamers wat een totaal van 55 kamers betekent. Hiervoor wordt het keukengebouw afgebroken en wordt een nieuw volume aangebouwd tegen het kloostergebouw. Ook wordt de omgeving opnieuw aangelegd met een parking en een nieuwe toegangsweg in functie van de leveringen.

In 2014 werd het Masterplan Woonzorgzones definitief opgemaakt en voorgesteld. Dit plan gaf een visie op hoe we zorg een plaats kunnen geven in Brugge, een werkinstrument waar we meteen mee aan de slag gingen. Om uitvoering te geven aan dit masterplan werd er gezocht naar zorgcentra die wilden groeien. Zo kwamen we bij woonzorgcentrum Vogelzang in de Wittemolenstraat dat wenste uit te breiden.

Dit kon echter niet binnen het toenmalige bestemmingsplan, BPA Wittemolenstraat, waarin de voorschriften te strikt waren en een beperkte uitbreiding of herontwikkeling niet vergunbaar was.Daarom heb ik voorgesteld om een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op te maken dat deze ontwikkelingen mogelijk maakt. Belangrijke voorwaarden waren dat hierbij de erfgoedwaarde van de site behouden blijft (het beschermde klooster) en dat de open ruimte en de bomen zoveel mogelijk gevrijwaard werden. Eind 2016 werd het RUP Witte Molenstraat definitief vastgesteld door de gemeenteraad waardoor de zusters konden overgaan tot het indienen van de stedenbouwkundige aanvraag voor hun bouwproject.


Het nieuwe gebouw zal bestaan uit twee bouwlagen afgewerkt met een hellend dak en een kelderverdieping. Het gebouw sluit qua volume en vormgeving aan op het bestaande inventarispand (klooster) dat ook uit twee bouwlagen met hellend dak bestaat. Het verbindingsvolume tussen beide gebouw bestaat uit twee bouwlagen afgewerkt met plat dak. Het bestaande gebouw is afgewerkt met een witgeschilderde gevel. Het nieuwe volume wordt afgewerkt met zwartbruine baksteen en hout. Op deze manier is een duidelijk contrast aanwezig tussen oud en nieuw. Het nieuwe gebouw wordt ingericht als woonzorgcentrum. Op de gelijkvloerse en eerste verdieping komen de kamers, gemeenschappelijke ruimtes en sanitaire voorziening van het woonzorgcentrum. De dakverdieping wordt ingenomen voor de technische ruimtes. De keuken komt in de kelder, net als een aantal bergingen voor het onderhoudsmateriaal. Op elke bouwlaag is een verbinding gemaakt met het bestaande gebouw, met uitzondering van de dakverdieping. Het nieuwe gebouw omvat alle voorzieningen noodzakelijk voor de werking van het woonzorgcentrum.

De nieuwe functie van het gebouw maakt ook een heraanleg van de omgeving noodzakelijk. Hierin is voorzien om de nodige parkeergelegenheid aan te leggen. Er wordt een nieuwe parking aangelegd met plaats voor 25 wagens, de bestaande twee plaatsen voor mindervaliden, vlak bij de ingang van het klooster, blijven behouden en in de nieuwbouw komt een inpandige garage. Op deze manier is er een totaal van 28 parkeerplaatsen op het terrein. De bestaande tuinberging, vlak bij de nieuwe parking, zal gebruikt worden voor het stallen van 25 fietsen. In de bestaande garage wordt plaats voorzien voor het stallen van 13 fietsen. Op deze manier wordt de parkeernood op eigen terrein opgelost. Ook de circulatie op het terrein wordt aangepast. De bestaande inrit blijft behouden als inrit. De uitrit wordt aangelegd ter hoogte van de nieuwe parking en komt uit in de Wittemolenstraat naast de toegang tot de parking van het domein Tillegembos. Het project voorziet ook de nodige groenaanleg op het terrein, met o.a. de aanplanting van nieuwe bomen.

Het is goed dat de zusters op die manier ook tijdens hun oude dag in hun vertrouwde omgeving verder kunnen blijven wonen. Het is een zeer mooie en bomenrijke omgeving om dit project te realiseren.



  • Reacties(0)