Brugge

Brugge

Eerste schepen Stad Brugge

Bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, jeugd en Brugge studentenstad

Ga naar mijn 'Federaal parlement'-blog

10 jaar TANK#series in het Entrepot

EntrepotGeplaatst door franky demon 23 mei, 2018 09:56:31

Het Entrepot, creatieve vrijhaven en cultuurhuis voor jongeren in Brugge, bracht zopas een publicatie uit naar aanleiding van tien jaar kunstenfestival TANK#series. Een boek dat tien jaar kunstenfestival samenvat, terugblikt én vooruitkijkt.

TANK liep van 2008 tot 2017. Het principe was even eenvoudig als sterk: een jonge curator of groep jonge curatoren kreeg de kans om één avond volledig zelf in te vullen, met een werkbudget, artistieke carte blanche en volledige ondersteuning door het Entrepot-team. In die tien jaar hebben 31 jonge artiesten of collectieven de kans gekregen om een eigen TANK te cureren. Daarop was werk te zien van samen bijna 400 kunstenaars, over alle disciplines heen. Na tien jaar hebben we beslist om de focus te leggen op nieuwe projecten, voor en door jonge makers. TANK maakte plaats voor De Tank op de Burg, waar we de tijdelijkheid van de TANK#series omzetten naar permanente werk- en toonplekken. Maar we stoppen niet zonder in schoonheid afscheid te nemen van TANK, met dit mooie boek.

Veel meer dan een naslagwerk of catalogus van tien jaar TANK#series wil Het Entrepot met het boek jonge artiesten prikkelen en inspireren. We blikken voor een stuk uiteraard terug, in woord en beeld, maar we reflecteren ook over de voorbije tien jaar én we kijken vooruit. Centraal in het boek staan tien portretten van gewezen TANK-curatoren, opgetekend door Stefaan Van Volcem. Stuk voor stuk getalenteerde kunstenaars die bouwen aan een carrière in hun artistiek domein, en die een boeiend verhaal hebben. Zo vind je in het boek interviews met acteur Bram Verrecas, theatermaker Hannes Dereere, DJ en labelbaas Ziggy ‘Nosedrip’ Devriendt en illustratrice Cornelia Boudens.


Ook verschillende collega’s ‘uit het veld’ kregen een plek in het boek. Zo vroegen we aan KASK-docent Antony Hudek om het belang van cureren en organiseren te duiden.

Kunsthumaniora-directeur Jo Decoster heeft het over het opleiden van jonge artiesten en de bekende Brugse kunstenaar Strook vertelt hoe het is om als professioneel kunstenaar in Brugge te leven en werken. Met dit boek willen we dus veel breder gaan dan TANK. We zien het als een inspiratieboek voor nieuwe generaties jonge makers en voor iedereen die hen het beste toewenst. En tegelijk is het een mooi visitekaartje dat we als organisatie willen afgeven.

Voor het boekontwerp werkte Het Entrepot samen met een aantal getalenteerde jonge Bruggelingen. Davy Denduyver zorgde als art director voor de strakke grafische vormgeving en fotograaf Daniil Lavrovski zorgde voor zeer straffe portretreeksen. Een absolute meerwaarde voor het boek. Fijn is ook dat we met Davy en Daniil twee residenten van De Tank konden betrekken in dit creatieproces.


’10 jaar TANK#series in Het Entrepot’ is gratis verkrijgbaar aan het onthaal van Het Entrepot.


COLOFON:

Coördinatie en redactie: Tom Deschacht, Ward Dupan, Stefaan Van Volcem en Inkernaut

Met bijdragen van Franky Demon, Wannes Fremaut, Antony Hudek, Maarten Van den

Bussche, Dave Van Robays en Ken Van Roose

Art direction en grafische vormgeving: Davy Denduyver

Fotografie: Daniil Lavrovski

Uit het fotoarchief van TANK: Louis-Philippe Beauduin, Tom Callemin, Fien Cools, Tim Theo Deceuninck, Taieb Gottiti, Pieterjan Lefever, Jonas Leupe, Sam Monballiu, Jona Suys, Emma Van Den Broeck en Kasper Vandermaesen

Verantwoordelijke uitgever: Franky Demon  • Reacties(0)