Federaal parlement

Federaal parlement

Federaal volksvertegenwoordiger

Ga naar mijn 'Brugge'-blog

Vooral mannen tussen 31 en 40 jaar GSM'en achter het stuur

Veiligheid en preventiePosted by franky demon Mon, February 26, 2018 10:54:11
Het aantal overtredingen van GSM-gebruik achter het stuur daalde de laatste jaren geleidelijk, dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg. Opvallend is dat dubbel zoveel mannen als vrouwen een overtreding maakten. Daarbij is de groep tussen 31 tot 40 jaar recordhouder voor wat gsm’en achter het stuur betreft. We zijn verslaafd aan onze smartphone, ook in de wagen.

Een seconde niet opletten in het verkeer omdat we afgeleid zijn door de gsm kan zware gevolgen hebben. Gsm’en achter het stuur is gevaarlijk en dat moeten we met zijn allen dringend afleren. Controles blijven nodig maar het gaat vooral om een mentaliteitsswitch.

Lees hier het persbericht: Klik hier de reportage in VTM Nieuws  • Comments(0)//parlement.frankydemon.be/#post337

Minder woninginbraken

Veiligheid en preventiePosted by franky demon Mon, January 08, 2018 17:10:47

In 2016 waren er bijna 11.000 woninginbraken minder dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg. Ook in West-Vlaanderen daalt het aantal woninginbraken in de meeste gemeenten. In 2016 waren er 13% minder inbraken in onze provincie dan het jaar ervoor. Vooral aan kustgemeenten is een grote daling merkbaar dankzij controles van de politie.Ook het eerste trimester van 2017 zet deze dalende trend verder. Deze daling komt er dankzij preventieve acties van politiezones en alerte burgers.


Het is positief dat het aantal woninginbraken daalt, maar elke inbraak is er één te veel en daarom moeten politiezones verder investeren in preventieve acties. Ik moedig burgers ook aan om verdachte zaken in de buurt te melden bij de politie.

Bekijk hier het fragment in VTM-nieuws

Bekijk hier het fragment in Focus

Lees hier enkele krantenartikels:
  • Comments(0)//parlement.frankydemon.be/#post333

We rijden vaker met onze fiets door het rood licht

Veiligheid en preventiePosted by franky demon Fri, September 29, 2017 10:50:28

Zomaar door het rood rijden, mag niet. Hoewel iedereen dit weet negeren meer en meer fietsers het rood licht. Vorig jaar werden 2256 pv’s opgesteld omdat fietsers het rood licht negeerden. Dit is een stijging met 7,5% tegenover het jaar ervoor, dat blijkt uit de cijfers die ik opvroeg. Koplopers zijn de grootste provincies: in Antwerpen werden 1128 pv’s opgesteld, in Brussel 423 en in Oost-Vlaanderen 358.

Voetgangers doen het beter, maar blijven ook door het rood stappen. Vorig jaar werden hiervoor 1540 pv’s opgesteld. Hier zien we een daling van 6.7%.

Het is goed dat de politiezones hierop inzetten en overtredingen controleren, maar elke overtreding is er één te veel. Er wordt al veel ingezet op preventie maar vaak blijft deze sensibilisering beperkt tot de scholen. Ik roep dan ook op om ook andere doelgroepen bewust te maken van de gevaren die het negeren van een stoplicht inhouden.


Klik hier om het fragment in Het Journaal te bekijken
  • Comments(0)//parlement.frankydemon.be/#post327

Be-Alert

Veiligheid en preventiePosted by franky demon Wed, June 21, 2017 11:05:16

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid burgers kan verwittigen in een noodsituatie via e-mail, sms, telefoon of sociale media. Het doel is om burgers bij een noodsituatie in hun buurt tijdig te verwittigen. Dat is steeds de eerste stap bij crisiscommunicatie.

In geval van nood, zal jouw gemeente, provincie of het Ministerie van Binnenlandse Zaken proberen om je zo snel én duidelijk mogelijk de nodige aanbevelingen te geven. Zo weet je meteen wat te doen om jezelf en anderen in veiligheid te brengen bv. ramen en deuren sluiten bij een brand.

Bij grote noodsituaties, kan het ook belangrijk zijn om je te verwittigen, waar je op dat moment ook bent. Dankzij een unieke technologie in België kan de overheid je een sms sturen als je fysiek aanwezig bent op de plaats van de gebeurtenis. Hiervoor moet je je niet vooraf inschrijven.

Je kan je registreren via http://be-alert.be/nl  • Comments(0)//parlement.frankydemon.be/#post317

Verdubbeling van drugs in het verkeer

Veiligheid en preventiePosted by franky demon Thu, October 27, 2016 16:18:12
Het aantal positieve drugstesten tijdens verkeerscontroles is in vier jaar tijd meer dan verdubbeld. In 2012 testten 2.560 personen positief, vorig jaar waren dit al 5.874 personen. De 18- tot 34-jarigen zorgen maar liefst voor 80,66% van de positieve testen. Ik vroeg deze cijfers op bij de minister van binnenlandse zaken.

Naast controles en strengere straffen, moet ook nog meer gewerkt worden aan preventie omtrent rijden onder invloed van drugs. Preventie begint in de school maar ook buiten het schoolmilieu moet preventief gewerkt worden naar de specifieke doelgroepen. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan jeugdbewegingen, maar ook aan sportclubs en andere vrijetijdsactiviteiten. We zien immers dat drugs in het verkeer voornamelijk voorkomt bij 18- tot 34-jarigen. Door in het vrijetijdsmilieu preventief te werken kunnen ook deze groepen bereikt worden.

Bekijk hier het fragment in VTM-nieuws

Lees hier het persbericht:  • Comments(0)//parlement.frankydemon.be/#post287

Een actieve en integrale veiligheidsketen

Veiligheid en preventiePosted by franky demon Fri, September 16, 2016 15:10:15

Met CD&V gaan we voor een actieve en integrale veiligheidsketen. Absolute veiligheid bestaat niet, maar we moeten er wel alles aan doen om een evenwicht te vinden dat zekerheid biedt, maar ook wegblijft van verkramping die initiatief ontmoedigt. Wij pleiten met CD&V daarom voor een integrale aanpak. We moeten voorkomen waar het kan, en ingrijpen waar het moet.

CD&V wil dat elk niveau zijn rol speelt in de veiligheidsketen. Dat begint op het lokale niveau. Daarnaast moet de verschillende niveaus ook samenwerken.

Lees hier het plan actieve en integrale veiligheidsketen:  • Comments(0)//parlement.frankydemon.be/#post281

Cameraschild om luchthaven te beschermen goede zaak

Veiligheid en preventiePosted by franky demon Thu, August 18, 2016 13:28:15
Sinds de aanslagen van 22 maart wordt de luchthaven van Zaventem scherper bewaakt, met controleposten en gewapende agenten. De minister wil de manschappen nu afbouwen en vervangen door een cameraschild op alle toegangswegen naar de luchthaven.

Ik vind het goed dat er technologische middelen worden ingeschakeld om de veiligheid te verhogen. Maar we moeten er wel op toezien dat het cameraschild dan ook naar behoren werkt en volledig operationeel is vooraleer de manschappen afgebouwd worden. Bovendien moet bij de afbouw van mankrachten goed nagedacht worden, het cameraschild kan immers geen persoonscontroles uitvoeren en staat enkel in voor nummerplaatherkenning.
  • Comments(0)//parlement.frankydemon.be/#post278

e-gates zaventem werkten meer dan 2 maanden niet afgelopen jaar

Veiligheid en preventiePosted by franky demon Sat, July 02, 2016 14:19:16
Vorig jaar waren de elektronische poortjes aan de grenscontrole in Zaventem meer dan twee maanden defect, dat bleek uit een schriftelijke vraag die ik stelde. Er waren problemen met de verbinding met de algemene politiedatabank en het systeem om de identiteitskaarten te lezen bleek ook al verschillende keren defect.

België is het enige land dat investeerde in een systeem voor identiteitskaarten in e-gates, het is logisch dat er in het begin kinderziekten aanwezig zijn. Maar na één jaar in gebruik mogen we van dergelijke investering toch eisen dat de herhaaldelijke problemen verholpen zijn en het systeem nu vlot werkt. Indien dit niet het geval is, moet nagegaan worden of we een schadevergoeding kunnen eisen aan de verantwoordelijke firma.

Klik hier om mijn interview in het VTM nieuws te bekijken

Lees hier het artikel in De Standaard:

  • Comments(0)//parlement.frankydemon.be/#post272
Next »