Federaal parlement

Federaal parlement

Federaal volksvertegenwoordiger

Ga naar mijn 'Brugge'-blog

Voortaan maar om de 5 jaar een screening voor baarmoederhalskanker?

Vragen in plenaire zittingPosted by franky demon Sun, February 22, 2015 09:08:46

Voortaan maar om de 5 jaar een screening voor baarmoederhalskanker?

Van 2006 tot en met 2009 lieten ongeveer 1,1 miljoen vrouwen zich jaarlijks onderzoeken op baarmoederhalskanker. In 2009 kwamen Europese aanbevelingen en werd besloten om een systematisch screeningsprogramma voor baarmoederhalskanker voor vrouwen van 25 tot 64 jaar op te zetten door middel van het nemen van een uitstrijkje, de zogeheten ‘PAP-test’.

In 2013 werd in wet vastgelegd dat er voortaan maar om de drie jaar zou terugbetaald worden. Sinds die verandering is er een daling merkbaar. Zo’n 700.000 en 800.000 vrouwen laten jaarlijks een uitstrijkje nemen. Een daling van 400.000 is niet weinig.

Het Federaal Kenniscentrum deed nu een aanbeveling om vrouwen tussen 30 en 64 jaar slechts om de vijf jaar via een HPV te testen. Voor vrouwen tussen 25 en 30 jaar blijft de driejaarlijkse test echter de norm. Huisartsen raden jonge vrouwen meestal ook aan om een uitstrijkje te laten nemen nadat ze betrekkingen hebben gehad. Het rapport wordt het voorwerp van een overleg met de Technisch Geneeskundige Raad. Op basis hiervan zullen zij een voorstel formuleren in geval van nomenclatuuraanpassingen Hierbij wordt rekening gehouden met de aanbevelingen en de intentie van de Gemeenschappen. Ook wordt er advies gevraagd aan de Commissie Klinische Biologie in het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Indien er gekozen wordt voor een nieuwe test en een nieuwe screening mag dit niet aan kwaliteit inboeten. Vrouwen moeten via preventiecampagnes opgeroepen worden om deze screenings ernstig te nemen. Als een overstap naar een vijfjaarlijkse screening wordt overwogen kan het vrijgekomen budget bovendien voor andere initiatieven worden gebruikt.

  • Comments(0)//parlement.frankydemon.be/#post101