Federaal parlement

Federaal parlement

Federaal volksvertegenwoordiger

Ga naar mijn 'Brugge'-blog

Oplossing voor defecte cargoscanner in Zeebrugse haven?

Veiligheid en preventiePosted by franky demon Sun, January 11, 2015 14:47:23
Ik kwam in de commissie Binnenlandse Zaken terug op het voorval waarbij Britse dokwerkers in augustus 2014 in de haven een dode Afghaan en 35 uitgeputte verstekelingen in een container vonden die uit Zeebrugge kwam. Na wat onderzoek bleek al snel dat een scanner die menselijke aanwezigheid in vrachtwagens detecteert, dit had kunnen voorkomen. Die scanner bleek toen echter defect te zijn. Onder andere de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, drong aan op een oplossing.

In de Zeebrugse haven passeren jaarlijks 1,2 miljoen containers. De scheepvaartpolitie voert er dagelijks controles uit op de openbare weg en in de haven, gericht op illegale migratie en op basis van risicoanalyses. Controles gebeuren er met een cargoscanner, CO2-meters, een thermische camera, restlichtversterkers, een videoscoop en migratiecontrolehonden. Een cargo-scan nemen blijkt het meest efficiënt en neemt slechts 9 minuten in beslag. Zo kunnen er zo’n 50 containers per dag gecontroleerd worden. In 2013 werden in Zeebrugge 103 mogelijke verstekelingen opgepakt.

De minister van Binnenlandse Zaken deelde mee dat het probleem wordt aangepakt. De technische specificaties voor de offerteaanvraag rond de scanner zijn bijna afgerond. Daarna zijn er 3 mogelijke opties: de aankoop van een nieuwe cargoscanner met onderhoudscontract of een upgrade van de huidige scanner met onderhoudscontract of de instandhouding van de huidige cargoscanner met verlenging van het bestaande onderhoudscontract. Op basis van de offertes en adviezen zal er gekozen worden voor 1 van deze 3 opties. Er is ook budget voor. Ik drong aan om de scanner snel terug operationeel te maken of te vervangen.




  • Comments(0)//parlement.frankydemon.be/#post68