Federaal parlement

Federaal parlement

Federaal volksvertegenwoordiger

Ga naar mijn 'Brugge'-blog

Engagement vertaald in veilige buurten

Veiligheid en preventiePosted by franky demon Thu, January 22, 2015 11:04:08
De voorbije maanden haalden verschillende lokale korpsen de banden aan met de buurtbewoners door de opstart van Buurtinformatienetwerken ‘BIN’s’. De bedoeling van dergelijke initiatieven is om een vuist te maken tegen woninginbraken.

Met de BIN’s willen gemeentes het aantal inbraken terugdringen. Bedoeling van een buurtinformatienetwerk is om de leden bij elke verdachte handeling naar de politie te laten bellen. Vervolgens krijgen alle leden een sms met de vraag om de omgeving in de gaten te houden. Het is zeker niet de bedoeling om het recht in eigen handen te nemen. Elk engagement om de buurt veilig te maken moeten we wel toejuichen, het versterkt de buurtbetrokkenheid. Buurtbewoners kunnen elkaar preventietips aanreiken, maar leren elkaar ook beter kennen. BIN’s worden op vrijwillige basis georganiseerd en bepalen de communicatie tussen de leden van het BIN en de lokale politie. Het charter wordt ondertekend door de coördinator van het BIN, de korpschef en de burgemeester.

Op 1 december 2014 gaf de FOD Binnenlandse Zaken z’n goedkeuring voor 669 Buurtinformatienetwerken. Antwerpen spant de kroon met 330, gevolgd door Oost-Vlaanderen met 201 en 62 voor West-Vlaanderen. In West-Vlaanderen liggen overigens de roots van de BIN’s. Begin jaren negentig teisterde de Kappa-bende de provincie West- Vlaanderen. De Noord-Franse inbrekersbende pleegde er de ene ramkraak na de andere. Het onveiligheidsgevoel bij de inwoners van de getroffen gemeenten steeg naar een hoogtepunt en een groep burgers besloot het heft in eigen handen te nemen. In 1995 zag de eerste BIN dan ook in Poperinge het levenslicht.  • Comments(0)//parlement.frankydemon.be/#post79