Federaal parlement

Federaal parlement

Federaal volksvertegenwoordiger

Ga naar mijn 'Brugge'-blog

Generische geneesmiddelen

VolksgezondheidPosted by franky demon Mon, April 27, 2015 09:37:37
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) benadrukt dat de kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid voor elk geneesmiddel aan de vigerende wettelijke en wetenschappelijke vereisten dient te voldoen.
In 2010, heeft het fagg de regels voor het voorschrijven op stofnaam opgesteld. Een voorschrift op stofnaam is een voorschrift waarbij een voorschrijfbare "VOS-groep" (voorschrijven op stofnaam) wordt geĆÆdentificeerd en voorgeschreven. Een "VOS-groep" is een verzameling van in de handel beschikbare verpakkingsvormen van geneesmiddelen die eenzelfde actief bestanddeel, eenzelfde sterkte en eenzelfde toedieningsweg gemeenschappelijk hebben.

In het kader van het voorschrift op stofnaam en het bepalen van de groepen, worden verschillende categorieƫn geneesmiddelen benoemd als "no switch" geneesmiddelen. Dit betekent dat omwisseling het ene geneesmiddel naar een ander geneesmiddel niet aanbevolen wordt tijdens de behandeling. Het Federaal Agentschap heeft een lijst opgesteld van deze "no switch" geneesmiddelen.

Vanaf 1 mei 2012 is de substitutie door de apotheker voor antibiotica en antimycotica voor acute behandeling verplicht in het kader van de terugbetalingsvoorwaarden voor geneesmiddelen vastgelegd door het RIZIV. Elk voorschrift van een antibioticum of antimycoticum voor een acute behandeling moet automatisch beschouwd worden als een voorschrift op stofnaam. Alle artsen en apothekers kregen de nodige informatie over het voorschrijven op stofnaam en de substitutie en over de beperkingen ervan. Lees meer  • Comments(0)